Moja dzisiejsza propozycja to ciasto z dodatkiem czekolady. Czekolada dodana do murzynka wzmacnia smak ciasta. Murzynek to również doskonały deser dla dzieci. Idealny wypiek do herbaty.
1 godz. 15 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
300 g mąki
200 g masła
150 g cukru
100 ml wody
100 g czekolady
50 g kakao
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
Szybki czekoladowy murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wraz z cukrem, kakałem, wodą i czekoladą rozpuszczam. Studzę. Rozdzielam białka od żółtek. Żółtka dodaje do masy. Lekko miksuję. Dodaje mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuję. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy. Delikatnie mieszam. Ciasto przelewam do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 50 minut w 180 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Komentarze