wałek2---mały-nowy-kolor

Ksenia66

O mnie:

Kuchnia, którą proponuję oparta jest w dużej części na wiedzy i kulinarnym kunszcie mojej mamy Ani i babci Zofii, pochodzących z Wielkopolski oraz babci Kseni i prababci Wiktorii, które żyły do Rewolucji październikowej w Rosji, w Niżnym Nowogrodzie, a od 1920 roku w Sandomierzu. Wszystkie Panie gotowały wyśmienicie. Moja kuchnia jest więc mocno tradycyjna.

Obserwujących: 1

 
Wiadomość
Użytkownik Ksenia66 w dniu 29.07.2023 05:25 opublikował przepis:

Frużelina wiśniowa do ciast

Frużelina wiśniowa zamknięta w słoikach na zimę, doskonała do ciast, szczególnie babek , serników a także deserów, naleśników i gofrów. Można ją użyć również do mięs pieczonych. Domowa jest zawsze najlepsza, zrobiona z najlepszych owoców i bez zbędnych dodatków. Taki mały drobiażdżek zawsze mile widziany w spiżarni!
Użytkownik Ksenia66 w dniu 29.07.2023 05:18 opublikował przepis:

Pierogi z wiśniami

Pierogi z wiśniami to obok tych z jagodami najsmaczniejsze pierogi na słodko. Latem, gdy mamy świeże i dojrzałe owoce warto je ulepić. Najbardziej ucieszą się dzieci.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 29.07.2023 05:03 opublikował przepis:

Pulpety z indyka w kremowym sosie śmietanowym

Pulpety z indyka w kremowym sosie śmietanowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je podawać z różnymi dodatkami-ryżem, kluskami czy ziemniakami. Danie proste i smaczne!
Użytkownik Ksenia66 w dniu 25.07.2023 10:41 opublikował przepis:

Kruche ciasto z czereśniami i pianką budyniową

Kruchy placek z czereśniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.

Użytkownik Ksenia66 w dniu 25.07.2023 10:28 opublikował przepis:

Szybka sałatka z pomidorem i ogórkiem

Błyskawiczna, prosta, kolorowa sałatka z pomidora i ogórka z młodą cebulką, polana wyrazistym sosem. Można ją podać do obiadu, kolacji lub zabrać do pracy.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 23.07.2023 14:25 skomentował:

Ciasto arbuz

Użytkownik Ksenia66 w dniu 23.07.2023 14:24 skomentował:

Kostka malinowa

Użytkownik Ksenia66 w dniu 20.07.2023 19:17 opublikował przepis:

Kostka malinowa

Sezon na maliny w pełni więc ciasto z malinami będzie idealne. Proponujemy czekoladowy spód, warstwę pysznego kremu budyniowego i malinową galaretkę na wierzchu. Kostka malinowa jest bardzo prosta do upieczenia i bardzo smaczna!
Użytkownik Ksenia66 w dniu 20.07.2023 19:06 opublikował przepis:

Makaron spaghetti w kremowym sosie szpinakowym

Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w prostym i pysznym sosie z młodego szpinaku i kremówki oraz seta topionego paprykowego. Danie smaczne, łatwe do zrobienia i spodoba się całej rodzinie.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 16.07.2023 08:41 opublikował przepis:

Ciasto arbuz

Ciasto na szpinakowym biszkopcie z kremem mascarpone i galaretką arbuzową. Proste, przepyszne, lekkie i bardzo łatwe do upieczenia. Doskonałe na letni podwieczorek.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 16.07.2023 08:30 opublikował przepis:

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Pierś z kurczaka smażymy i polewamy sosem serowo-szpinakowym. Sos jest przepyszny, kremowy, lekko pikantny, z nutą czosnkową. To świetny dodatek do głównego dania. Smakuje wspaniale i bardzo szybko się go przyrządza.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 16.07.2023 06:34 opublikował przepis:

Ciasto z truskawkami widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to -widelcem mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i wymieszać widelcem lub rózgą i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie dobrze i smacznie.

Użytkownik Ksenia66 w dniu 15.07.2023 21:23 skomentował:

Makaron funchoza z kurczakiem i warzywami

Użytkownik Ksenia66 w dniu 11.07.2023 06:36 skomentował:

Ciasto z budyniem, owocami, bezą i kruszonką

Użytkownik Ksenia66 w dniu 09.07.2023 06:26 opublikował przepis:

Makaron funchoza z kurczakiem i warzywami

Prosta, pożywna sałatka w stylu azjatyckim z makaronem szklanym (funchoza), piersią z kurczaka i mnóstwem warzyw. Sałatkę można jeść i na ciepło i na zimno. W obu wersjach jest doskonała.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 09.07.2023 06:17 opublikował przepis:

Bułki zwykłe maślankowe

Proste ciasto na maślance i drożdżach, z którego upieczemy pyszne, delikatne bułki, takie jakie piekły nasze babcie. Dawniej na wsi chleb i bułki piekło się na maślance lub serwatce, ponieważ było ich pod dostatkiem w każdym wiejskim domu. Pieczywo na maślance jest smaczne, delikatne, pięknie wyrasta i dłużej utrzymuje świeżość niż pieczone na wodzie. Polecamy nasze bułeczki, receptura jest stara i sprawdzona!
Użytkownik Ksenia66 w dniu 27.06.2023 20:04 opublikował przepis:

Sernik mango z borówkami

Sernik na zimno z masą mango to wyśmienite ciasto, którego nie trzeba piec. Intensywna w smaku, kremowa, niezwykle aksamitna serowa masa w towarzystwie borówek i niebieskiej galaretki stanowi doskonały wybór zarówno dla wielbicieli wypieków tradycyjnych jak i nowoczesnych.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 27.06.2023 19:56 opublikował przepis:

Ciasto cappuccino

Proste ciasto bez pieczenia o smaku kawy cappuccino. Bazą ciasta są biszkopty savoiardi i dwa proste kremy- kawowy i cappuccino. Ciasto smakuje wyśmienicie. Polecamy szczególnie miłośnikom kawy.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 25.06.2023 04:48 opublikował przepis:

Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulinarną, którą dodaje się do różnego rodzaju dań. Do jedzenia najczęściej wykorzystuje się młode liście oraz łodygi lubczyku, które są pełne aromatu i smaku. Oprócz licznych właściwości odżywczych, roślina słynie także z tego, iż jest naturalnym środkiem stosowanym w leczeniu różnych dolegliwości. Magia lubczyku związana jest nie tylko z jego licznymi właściwościami leczniczymi, ale także z legendami według których przyciąga miłość. W te właściwości lubczyku wierzyli nasi przodkowie. Lubczyk można kupić dziś jako przyprawę w płynie pod nazwą maggi, ale w czerwcu i lipcu możemy sami zrobić domową przyprawę i ją zamrozić. Będzie nam służyć do samej wiosny.

Użytkownik Ksenia66 w dniu 23.06.2023 06:16 opublikował przepis:

Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z kwiatów i owoców hyćki można robić pyszne soki, syropy i nalewki. Na dworze wiedeńskim cesarz Franciszka Józefa naleśniki z kwiatami czarnego bzu były często goszczącym przysmakiem. Syrop rozcieńczony z wodą smakuje jak najlepsza lemoniada. Ma też prozdrowotne właściwości, szczególnie pomaga w kaszlu i przeziębieniach.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 22.06.2023 18:35 opublikował przepis:

Dżem truskawkowy

Domowy dżem truskawkowy lubią i dzieci, i dorośli. Nie ma chyba lepszego dodatku do słodkich bułek, naleśników, racuszków i ciast Dżem truskawkowy smakuje szczególnie zimą, gdy wspominamy minione lato. A jeszcze lepiej, gdy jest to dżem domowej roboty.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 22.06.2023 16:57 opublikował przepis:

Botwina na zimę

Wystarczy wrzucić do bulionu i zaprawić śmietaną. Do tego jajeczko i ziemniaczki, powiew wiosny na talerzu zimową porą!
Użytkownik Ksenia66 w dniu 21.06.2023 08:18 opublikował przepis:

Ekspresowa babka jogurtowa z owocami i kruszonką

Proste ciasto jogurtowe, wilgotne, owocowe z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Uda się nawet początkującym kucharzom, wystarczy działać zgodnie z przepisem.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 21.06.2023 05:30 opublikował przepis:

Udka z kurczaka w sosie

Proponujemy szybki obiad z udek drobiowych, duszonych na patelni w cebuli i przyprawach. Mięso jest soczyste i kruche, do tego zrobimy pyszny sos. Prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 19.06.2023 19:35 skomentował:

Tort truskawkowy

Użytkownik Ksenia66 w dniu 19.06.2023 09:24 opublikował przepis:

Tort truskawkowy

Tort na bazie francuskiego biszkoptu maślanego, kremu kokosowego z mascarpone i bitej śmietanki i oczywiście słodkich, dojrzałych truskawek. Ciasto proste, ale wyśmienite. W sezonie truskawkowym obowiązkowe!
Użytkownik Ksenia66 w dniu 18.06.2023 14:34 opublikował przepis:

Sałatka imprezowa z fetą i borówkami

Prosta sałatka z rukoli, liści szpinaku i botwiny z fetą, borówkami i wyrazistym sosem balsamicznym. Doskonała propozycja na imprezę.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 18.06.2023 14:25 opublikował przepis:

Surówka z młodej kapusty

Prosta surówka z młodej kapusty, jabłka, cebuli i papryki z dodatkiem natki pietruszki. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki są najsmaczniejsze.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 18.06.2023 14:17 opublikował przepis:

Tarta owocowa z mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym. W sezonie truskawkowym najlepsze ciasto do popołudniowej kawy. Szybko się piecze i szybko znika z talerzy.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 25.04.2023 07:40 opublikował przepis:

Naleśniki z parówkami i serem

Proste danie dla wszystkich. Można je podać i na śniadanie i na obiad i na kolację. Można je przygotować wcześniej i w ostatniej chwili zapiec na patelni. Doskonała propozycja na szybki i niedrogi posiłek.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 15.04.2023 15:15 skomentował:

Ciasto adwokat bez pieczenia

Użytkownik Ksenia66 w dniu 13.04.2023 16:27 opublikował przepis:

Schab duszony z pieczarkami

Schab marynowany w miodzie, musztardzie i cebuli, duszony w głębokiej patelni, w marynacie. Pyszna propozycja na obiad niedzielny. Schab jest kruchy, sos wyrazisty, grzybowy-niebo w gębie!
Użytkownik Ksenia66 w dniu 13.04.2023 16:18 opublikował przepis:

Ciasto wiewiórka w wersji bezglutenowej

Świetny, prosty placek z jabłkami, cynamonem i orzechami. W wersji bezglutenowej mocno wilgotny i zawsze wychodzi wyśmienity.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 12.04.2023 13:05 opublikował przepis:

Krem budyniowy z ajerkoniakiem

Krem budyniowy z dodatkiem ajerkoniaku ma wyrazisty smak i kremową konsystencję. Jest gęsty i stabilny, nadaje się do przekładania ciast i tortów, również do ich ozdabiania. Najważniejsze, że jest prosty do zrobienia i zawsze się udaje.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 12.04.2023 12:59 opublikował przepis:

Ciasto adwokat bez pieczenia

Jeśli mamy ajerkoniak w lodówce zróbmy wyśmienite ciasto na herbatnikach, z kremem budyniowym wzbogaconym o ten likier. Ciasto jest proste i nie wymaga pieczenia, a smakuje rewelacyjnie. My robimy często ajerkoniak, można powiedzieć, że jest to nasza wielkanocna tradycja. Potem wykorzystujemy go do różnych wypieków-tortów, babek, mazurków, ale „adwokat” zawsze cieszy się największym powodzeniem wśród gości!
Użytkownik Ksenia66 w dniu 10.04.2023 09:46 opublikował przepis:

Babka zebra z polewą czekoladową

Babka dwukolorowa polana białą czekoladą. Pyszna, puszysta i bardzo łatwa do zrobienia. Będziemy ją wylewać po butelce do formy, dzięki temu będzie równo wylana i utworzy się na niej piękny wzór. Zachwyci gości, na pewno będą podziwiać!
Użytkownik Ksenia66 w dniu 10.04.2023 09:01 opublikował przepis:

Szynki w galarecie

Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i oblana galaretą, Doskonałe danie na świąteczny stół. Składniki:
Użytkownik Ksenia66 w dniu 10.04.2023 08:47 opublikował przepis:

Sałatka jarzynowa „pisanka”

Tradycyjna sałatka jarzynowa podana w wielkanocnej odsłonie. Prosta dekoracja, efekt świetny, prawdziwie świąteczny.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 29.03.2023 21:22 opublikował przepis:

Jajka nadziewane pieczarkami

W naszym domu od wielu lat jajka z farszem pieczarkowym są obowiązkowym daniem na Wielkanoc. Lubią je i dorośli i dzieci. To jedno z najsmaczniejszych nadzień do jajek i co ważne, jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 29.03.2023 05:34 opublikował przepis:

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Proste, świetne kotlety bez mięsa. Możemy je jeść na ciepło z ziemniakami czy ryżem lub na zimno z bułką. Obie propozycje wydają się być wyśmienite, zwłaszcza, że kotlety na ciepło są pulchne i soczyste, a z pieczywem stanowią duet doskonały.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 29.03.2023 05:24 opublikował przepis:

Kotlet de volaille z farszem pieczarkowym

Kotlet de volaille przyrządzamy z piersi kurczaka, którą nadziewamy masłem i zieloną pietruszką (w wersji najpopularniejszej), ale możemy go nadziać na przykład pieczarkami, będzie równie smaczny. Popularny u nas de volaille, zwłaszcza w PRL-u uchodzący za danie wykwintne, pochodzi z Rosji carskiej. Potrawę wymyślił najpewniej słynny kucharz cara Aleksandra I Marie Antoine Careme. Do Polski dotarł w czasie zaborów i stał się bardzo popularny. Tak zostało do dziś. Na Ukrainie mówi się na dewolaja kotlet kijowski.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 29.03.2023 05:11 skomentował:

Szpinakowe babeczki wielkanocne

Użytkownik Ksenia66 w dniu 29.03.2023 05:11 skomentował:

Szpinakowe babeczki wielkanocne

Użytkownik Ksenia66 w dniu 28.03.2023 15:23 opublikował przepis:

Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych stołach. Ma niepowtarzalny smak i wygląd, a ugotowany na własnym zakwasie i podany w chlebie upieczonym domowym sposobem to danie wielkanocne na najwyższym poziomie, zachwyci gości o najdelikatniejszych podniebieniach!
Użytkownik Ksenia66 w dniu 28.03.2023 15:16 opublikował przepis:

Chlebki do żurku

Żurek świąteczny podany w małym, ciepłym i chrupiącym chlebku to doskonały pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Upieczenie chlebków nie jest czynnością skomplikowaną, z którą nie można sobie poradzić. Chlebki możemy upiec wcześniej i przechowywać zamrożone, a przed samym podaniem do stołu podpiec w piekarniku. Będą jak pieczywo prosto z piekarni, a i żurek będzie wybornie smakował.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 27.03.2023 02:53 opublikował przepis:

Jajka z farszem guacamole

Prosta przekąska na świąteczny stół. Farsz jest wyrazisty i wyjątkowy. Jajka smakują fenomenalnie, znikają ze stołu w pierwszej kolejności.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 27.03.2023 02:45 opublikował przepis:

Ciasto szpinakowe na Wielkanoc

Ciasto szpinakowe o cytrynowej nutce z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Soczysta zieleń ciasta przywodzi na myśl wiosenną trawę, doskonale wpisuje się w wielkanocny nastrój.
Użytkownik Ksenia66 w dniu 27.03.2023 02:33 opublikował przepis:

Spaghetti z sosem mięsno -pomidorowym

Proste danie w stylu włoskim -garść makaronu, niewiele mięsa mielonego, odrobinę sosu pomidorowego, troszeczkę przypraw i obiad gotowy!
Użytkownik Ksenia66 w dniu 18.03.2023 16:59 skomentował:

Babka kajmakowa na Wielkanoc

Użytkownik Ksenia66 w dniu 14.03.2023 06:21 opublikował przepis:

Domowy zakwas na żur

Zakwas na żur możemy kupić, ale ten domowy, własnej roboty jest najlepszy. Zwłaszcza, że zrobienie go nie jest pracochłonne, wymaga jedynie czasu. Można zakwas zrobić dużo wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce. Na święta wielkanocne jak znalazł. Nasza receptura pochodzi od mamy babci Zosi i liczy sobie co najmniej 100 lat.

To może cię zainteresować