REKLAMA

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

wyświetlono: 85 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Kiedy dowiedziałam się o chorobie i konieczności przejścia na dietę bezglutenową do końca życia, byłam lekko przerażona i zdenerwowana. Myślałam, że będę musiała cały swój jadłospis wywracać do góry nogami. Nic bardziej mylnego. Wystarczy trochę pokombinować i na prawdę nie trzeba rezygnować z pysznych potraw i deserów. Dowodem jest to ciasto, smakiem niemal identyczne niż popularne brownie. Serdecznie polecam osobom na diecie bezglutenowej i nie tylko. Nikt nie poczuje różnicy :)

opublikowany: 18.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 1 godz. 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 duże, dojrzałe banany
    -2 łyżeczki soku z cytryny
    -2 tabliczki czekolady gorzkiej o zawartości 70% kakao
    -350 g mąki ryżowej
    -1 szklanka (200 ml) mleka- u mnie bez laktozy ale może być także tradycyjne, lub roślinne
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -szczypta soli
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1 1. Obrane banany dzielimy na kawałki i wrzucamy do miski. Rozgniatamy dokładnie widelcem na papkę.
  • 2 2. Do bananów wlewamy sok z cytryny i mleko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i mąkę ryżową. Mieszamy dokładnie szpatułką na jednolite ciasto.
  • 3 3. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (w naczyniu, nad gotującą się wodą, ciągle mieszając). Roztopioną czekoladę dodajemy do masy.
  • 4 4. Dokładnie mieszamy szpatułką. Gotową masę wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 30 minut w lekko uchylonym piekarniku. Podajemy samodzielnie, z polewą czekoladową lub udekorowane ulubionymi owocami lub cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE