Kolorowe, pyszne ciasto WIOSNA-z kremem, śmietanką, galaretkami-orzeźwiające, idealne na Wielkanoc

3.64 (87 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z na prawdę rewelacyjnym przepisem na ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Mowa o cieście Wiosna. Składa się z biszkoptu, kremu na bazie soczku Kubuś, śmietanki z kolorowymi galaretkami i galaretki jest bardzo pyszne, orzeźwiające, rozpływa się w ustach a dodatkowo pięknie, kolorowo wygląda. Idealnie nada się też na zbliżające się święta wielkanocne :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *blaszka 25x35cm

    *używam szklanki 250ml



    BISZKOPT

    -4 jajka

    -pół szkl mąki pszennej tortowej

    -łyżeczka proszku do pieczenia

    -łyżka mąki ziemniaczanej

    -5 łyżek cukru



    KREM

    -900ml soku kubuś lub dowolnego soku marchewkowego

    -3 budynie śmietankowe bez cukru

    -200g masła

    -cukier do smaku (ok 0,5 szkl cukru pudru)



    WARSTWA GALARETKOWA

    -galaretka brzoskwiniowa

    -galaretka malinowa

    -3 szkl wrzątku (do galaretek)

    -500ml śmietanki 30 lub 36%

    -2,5 łyżki żelatyny

    -125ml wrzątku (do żelatyny)

    -5 kopiastych łyżek cukru pudru



    DOATKOWO

    -2 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

3.64 (87 ocen)

Kolorowe, pyszne ciasto wiosna-z kremem, śmietanką, galaretkami-orzeźwiające, idealne na wielkanoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, potem zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy, przesiewamy sypkie składniki-delikatnie mieszamy łyżką.
    Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut. Studzimy.

    KREM do garna wlewamy sok, dodajemy budynie-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.






    Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo ostudzony budyń też w temp pokojowej i dokładnie miksujemy.







    ***na tym etapie polecam skosztować kremu jeśli jest dla Was np mało słodki można dodać więcej cukru

    Krem wykładamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy wszystko do lodówki.

    WARSTWA GALARETKOWA

    galaretkę malinowa i brzoskwiniową rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku, dokładnie mieszamy, studzimy. Pojemniki z galaretkami wstawiamy do lodówki żeby się stężały. (ja sobie to zrobiłam wieczorem poprzedniego dnia przed pieczeniem ciasta)Stężałe galaretki kroimy w kostkę.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę-wszystko chwilę miksujemy na najwyższych obrotach, szybko dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy i od razu wykładamy na krem.
    Galaretki agrestowe przygotowujemy według instrukcji, tężejące wykładamy na ciasto. Ciasto powinno poleżeć w lodówce na pewno całą noc


    I gotowe :) Ciasto jest rewelacyjne, bardzo eleganckie, stabilne. Pięknie wygląda, bardzo kolorowe, wiosenne. Gwarantuję, ze zrobi na każdym wrażenie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Sok marchewkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować