Wiśniowy miodownik

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto miodowe
    400 g mąki pszennej
    200 g masła
    200 g cukru pudru
    50 g miodu
    15 g proszku do pieczenia
    1 jajko
    krem budyniowy
    750 ml mleka
    200 g masła

    150 g cukru
    120 g budyniu waniliowego
    30 g cukru waniliowego
    30 g mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    dodatkowo
    200 g dżemu wiśniowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik

Wiśniowy miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy.
    Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszankę do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Miksujemy.
    Placki ciasta przekładamy kremem budyniowym i dżemem. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Cukier Jajka Miód Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować