Przepisy na ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Wiele osób nie wyobraża sobie deseru bez intensywnie czekoladowego smaku. Dla każdego miłośnika przysmaku z miazgi kakaowej, idealnym wyborem będzie ciasto czekoladowe. Dzięki miękkiej, przyjemnie wilgotnej strukturze, ten wyborny wypiek niemal rozpływa się w ustach, a jego wyrazisty smak jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jak przygotować wyśmienite ciasto czekoladowe? Czym je przełożyć i co można do niego dodać? Ile kalorii ma taki deser? Na każde z tych pytań odpowiadamy poniżej. 

Ciasto czekoladowe to coś w rodzaju cukierniczego odpowiednika mercedesa w świecie motoryzacji – niby często spotykane, a przez to dość pospolite, ale nikt nie odmówi mu wyrafinowania i klasy. Ten wyśmienity przysmak świetnie sprawdza się jako „coś słodkiego do kawy” lub popołudniowy deser, jednak podane przy oficjalnej, a nawet wystawnej okazji, z całą pewnością nie zostanie zakwalifikowane jako towarzyska wpadka. Można przygotować je na wiele sposobów, co sprawia, że za każdym razem, gdy ten wyjątkowy specjał trafia na stół, będziemy odkrywali go na nowo. 

Liczba przepisów: 1090

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0t7dghe

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

3.83 (587 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy

4.46 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

czeko-śliwka

4.46 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

CIASTO CZEKO-ŚLIWKA

viki2903 CIASTO CZEKO-ŚLIWKA 2 godz.

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ferrero

4.45 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto

4.45 (203 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

CIASTO CZEKOLADOWE z MALINAMI

viki2903 Bardzo kremowe i delikatne 2 godz.

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ciasto śliwka z makiem

Najlepsze przepisy na ciasto czekoladowe

Proste ciasto czekoladowe jest łatwe w przygotowaniu i bez problemu poradzi sobie z tym każdy, nie tylko zawodowy mistrz cukiernictwa. Taki wypiek składa się z kakao, gorzkiej czekolady, mąki pszennej tortowej, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, masła, jajek, cukru i mleka. To nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i szybkie ciasto czekoladowe – z przygotowaniem tego deseru poradzisz sobie w pół godziny, a pieczenie nie zajmie więcej niż 50 min. 

Czym przełożyć ciasto czekoladowe?

Jeżeli smak tego specjału chcesz zawrzeć w słodkim „przekładańcu”, przygotuj ciasto czekoladowe z kremem. Masz do wyboru wiele opcji na przygotowanie wyśmienitej masy. My polecamy pyszny krem z serka mascarpone. Tak samo dobrze sprawdzi się słodki krem budyniowy, który doskonale uzupełni intensywnie czekoladowy smak.

Co zrobić, żeby ciasto czekoladowe było wilgotne?

Wiele osób nie wyobraża sobie tego wypieku w innej wersji niż wilgotna. Problem w tym, że nie zawsze udaje się uzyskać taką strukturę. Jak zrobić idealnie wilgotne ciasto czekoladowe?

Zacznijmy od składników. Należy wybrać prawdziwe masło, pełne mleko i czekoladę wysokiej jakości. Żeby wypiek zyskał odpowiednią wilgotność, trzeba odpowiednio przygotować masę jajeczną, która musi być napowietrzona. Jajka należy ubijać z cukrem przez ok. 4 minuty, obowiązkowo na wysokich obrotach miksera. Sypki składnik musi rozpuścić się w całości. Mąka nie może zawierać żadnych zanieczyszczeń i musi być solidnie napowietrzona, więc warto przesiać ją przy pomocy specjalnego sita.

Przygotowując masę czekoladową, nie doprowadzaj mleka do wrzenia. Pokruszoną czekoladę dodaj dopiero, gdy rozpuści się całe masło. Pianę z jajek i cukru dodaj dopiero, gdy masa przestygnie. Po niej, wsyp mąkę i pozostałe sypkie składniki. Pamiętaj, całość należy dokładnie wymieszać, by nie powstały żadne grudki.

Co można dodać do ciasta czekoladowego?

Istnieją różne przepisy na ciasto czekoladowe. Niektórzy preferują najbardziej klasyczny wariant, inni wolą ciasto z delikatną, kremową masą. Nie można jednak zapomnieć, że czekolada „lubi się” też z owocami. Nie ma żadnych przeciwwskazań przed dodaniem ulubionych do wypieku. Ciasto czekoladowe z wiśniami smakuje wyśmienicie, podobnie zresztą jak wariant z malinami. Swoich zwolenników ma też wersja z bananami, w końcu te owoce idealnie pasują do czekolady.

Ile kalorii ma ciasto czekoladowe?

Wspaniały smak ciasta czekoladowego sprawia, że trudno oprzeć się temu przysmakowi. Warto jednak znaleźć w sobie sporo samozaparcia i wykazać się silną wolą, bo ten deser z całą pewnością nie należy do niskokalorycznych. Tradycyjne ciasto czekoladowe ma aż 350 kcal, a warto podkreślić, że ta wartość dotyczy 100 g produktu. Typowa porcja waży ok. 150 g, więc wraz z jednym kawałkiem ciasta, dostarczamy do organizmu aż 525 kcal! Sporo, prawda? Nie należy zapominać, że każdy kolejny składnik dodany do ciasta zwiększa jego wartość energetyczną. Oczywiste jest, że ciasto czekoladowe z mascarpone będzie bardziej kaloryczne niż w wydaniu tradycyjnym.

Jeżeli jednak potrafimy zachować słodki umiar, od czasu do czasu możemy ulec słodkiej pokusie bez żadnych wyrzutów sumienia. W końcu dieta nie może składać się wyłącznie z warzyw, owoców i innych niskokalorycznych składników.

To może cię zainteresować