Szarlotka w "pasy"

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szarlotka w "pasy" to tak naprawdę jabłecznik, który jest warstwowy. Składa się z trzech warstw ciasta kruchego, który jest przełożony masą jabłkową. Całość jest upieczona. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały zarówno na święta, jak i spotkania rodzinne. Szarlotka doskonale komponuje się z lodami.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche
    200 g mąki pszennej
    150 g masła
    100 g mąki orkiszowej
    100 g cukru
    30 g śmietany 12%
    10 g proszku do pieczenia
    5 żółtka
    masa jabłkowa
    1,5 kg jabłek(kwaśnych)
    120 g cukru
    20 g mąki ziemniaczanej
    10 g cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Szarlotka w "pasy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy ciasto przez 3 godziny. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy każdą część oddzielnie.
    Masa jabłkowa: Jabłka kroimy na kwadraty. Dusimy z cukrem i odrobiną wody. Do rozduszonych jabłek dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
    Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pierwszą cześć ciasta układamy na dnie formy. Smarujemy 1/2 musu jabłkowego. Na musie układamy drugą część ciasta. Na ciasto układamy 1/2 musu jabłkowego. Na musie układamy ostatnią część ciasta. Całość pieczemy przez 70 minut w 170 stopniach. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mąka Jabłka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.73 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Szarlotka z żurawiną

To może cię zainteresować