Kakaowo-orzechowa pychotka z kremem budyniowym i powidłami

4.75 (4 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniałe, warstwowe ciasto. Kakaowy biszkopt z dodatkiem kremu budyniowego, przełamany powidłami, skrywający w środku ciasto bezowe z migdałami i orzechami laskowymi. Ciasto jest przepyszne i bardzo podzielne. Idealne na każdą okazję. W dodatku nie zawiera glutenu- więc można nim ugościć nawet alergika.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    -6 jaj
    -1/4 szklanki cukru
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 czubate łyżki mąki gryczanej
    -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    -3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
    -3 łyżki kakao

    "Beza"
    -5 białek
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -100 g orzechów laskowych
    -100 g płatków migdałów

    Krem:
    -2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    -150 g masła
    -2 łyżeczki cukru
    -600 ml mleka
    -200 g mleka zagęszczonego słodzonego w tubce

    Dodatkowo:
    -200 g powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Kakaowo-orzechowa pychotka z kremem budyniowym i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Przygotowujemy biszkopt kakaowy: jajka ubijamy mikserem przez 10-12 minut na białą, puszystą i gładką masę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy w osobnej misce. Suche składniki partiami wsypujemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na blaszkę 24x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 35 minut. Następnie studzimy 20 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, wyciągamy i czekamy aż całkowicie ostygnie. Gdy tak się stanie, biszkopt przekrawamy na dwie równe części.
  • 2 2. Przygotowujemy bezowy środek. Migdały i orzechy laskowe dokładnie siekamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po 1 łyżeczce cukru ubijając cały czas. Gdy wykorzystamy cały cukier dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, ubijamy jeszcze przez minutę. Wsypujemy orzechy i dokładnie, lecz delikatnie mieszamy. Przelewamy do blachy o średnicy 24x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 170 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku przez 20 minut, następie wyciągamy i czekamy aż wystygnie.
  • 3 3. Gdy biszkopty wystygną przygotowujemy krem. Do garnka wlewamy 300 ml mleka oraz mleko zagęszczone. Wsypujemy cukier. Zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy proszek budyniowy aby nie było grudek. Wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszamy trzepaczką, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło dokładnie ucieramy mikserem na gładki puch przez około 7 minut. Dodajemy do niego partiami wystudzony budyń i cały czas miksujemy. Na dolną część kakaowego biszkoptu wykładamy powidła, dokładnie smarujemy. Wykładamy 1/2 kremu budyniowego. Przykrywamy blatem orzechowym.
  • 4 4. Następnie wykładamy drugą część masy budyniowej, dokładnie rozprowadzamy i przykrywamy górną częścią biszkoptu. Ciasto można dodatkowo polukrować lub polać polewą czekoladową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować