Potrawa lekka i nie absorbująca. Najlepiej smakuje z ryżem.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- ćwiartki z kurczaka: 3 sztuki
- marchew: 4 sztuki
- pietruszka: 2 sztuki
- seler mały: 1 sztuka
- mały por: 0.5 sztuki
- gorąca woda do podlewania: ok. 500 mililitrów
- sos sojowy lub przyprawa do zup w płynie: 4 łyżki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- sól, pieprz: 1 szczypta
Ćwiartki kurczaka duszone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ćwiartki umyć, osuszyć. Na patelnię lub do rondla wlać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć z obu stron na rumiano, wlać wodę. Dusić 20 minut. Marchew, pietruszkę i pora pokroić pod skosem w ok. 4-5 mm plastry, selera w kostkę. Warzywa wsypać na patelnię z kurczakiem. Dodać przyprawy, polać sosem sojowym i dusić, aż warzywa zmiękną ok.30 minut. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, żeby odparował nadmiar wody, a wywar był bardziej esencjonalny. Zdjąć z ognia. Udka i warzywa ułożyć na ryżu, polać sosem z gotowania.
Porady
Po zdjęciu z ognia, kurczaka i warzywa można zostawić w powstałym wywarze na kilka godzin i podgrzać przed podaniem. Potrawa będzie wtedy bardziej aromatyczna.
Komentarze