Ćwiartki kurczaka duszone w warzywach

4.47 (161 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Potrawa lekka i nie absorbująca. Najlepiej smakuje z ryżem.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ćwiartki z kurczaka: 3 sztuki
    - marchew: 4 sztuki
    - pietruszka: 2 sztuki
    - seler mały: 1 sztuka
    - mały por: 0.5 sztuki
    - gorąca woda do podlewania: ok. 500 mililitrów
    - sos sojowy lub przyprawa do zup w płynie: 4 łyżki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ćwiartki kurczaka duszone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ćwiartki umyć, osuszyć. Na patelnię lub do rondla wlać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć z obu stron na rumiano, wlać wodę. Dusić 20 minut. Marchew, pietruszkę i pora pokroić pod skosem w ok. 4-5 mm plastry, selera w kostkę. Warzywa wsypać na patelnię z kurczakiem. Dodać przyprawy, polać sosem sojowym i dusić, aż warzywa zmiękną ok.30 minut. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, żeby odparował nadmiar wody, a wywar był bardziej esencjonalny. Zdjąć z ognia. Udka i warzywa ułożyć na ryżu, polać sosem z gotowania.

Porady

Po zdjęciu z ognia, kurczaka i warzywa można zostawić w powstałym wywarze na kilka godzin i podgrzać przed podaniem. Potrawa będzie wtedy bardziej aromatyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować