Wilgotny murzynek z serkiem i malinami

4 (9 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Murzynka kocham od dzieciństwa. Mama często piekła go nam na niedzielę. Teraz ja piekę go dla mojej córki, która też go uwielbia. Modyfikuję jednak przepis dodając różne owoce a tym razem również serek. W tej wersji wyszedł wspaniały, wilgotny, mocno czekoladowy, przełamany kwaskowatymi malinami :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g margaryny

    1/2 szkl wody

    2 szkl cukru

    3 łyżki kakao

    4 jajka

    łyżeczka proszku do pieczenia

    2 szkl mąki pszennej



    Masa serowa:

    220 g serka homogenizowanego waniliowego

    2 łyżki budyniu waniliowego

    jajko

    2 łyżki cukru



    2 spore garści malin

    (mogą być mrożone)
Wystaw ocenę:

4 (9 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Ciasto czekoladowe

Wilgotny murzynek z serkiem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, wodę, kakao i cukier zagotować do rozpuszczenia, ostudzić. Odlać 1/2 szkl, to będzie polewa. Do masy kakaowej dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać partiami do ciasta i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.

    Masa serowa: wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą.

    Foremkę (u mnie tortownica z kominem o średnicy 24cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać ciasto, łyżką nakładać masę serową. Całość posypać malinami.

    Murzynka piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i polać odłożoną polewą kakaową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować