REKLAMA

Ciasto Zygzak - czekoladowe z herbatnikami i kremem - super wygląda i smakuje

wyświetlono: 54830 | dodany do książki kucharskiej: 13 | polecenia: 0

Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Zygzak. Składa się ono z cieniutkiego jasnego biszkoptu, masy czekoladowej z kawałkami herbatników, która nadaje ciastu ładny wygląd, oraz z kremu budyniowego. Ciasto rozpływa się w ustach, jest łatwe i na prawdę wspaniałe.

opublikowany: 23.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • ***blaszka 25x35cm***

    **szklanka u mnie to zawsze 250ml**



    BISZKOPT

    -4 jajka

    -1/3 szklanki cukru

    -łyżeczka proszku do pieczenia

    - 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej



    MASA CZEKOLADOWO-HERBATNIKOWA

    -700g herbatników typu szkolne

    -800ml wody

    -200g czekolady (ja użyłam mlecznej i deserowej)

    -2 łyżki cukru

    -250 g masła



    KREM

    -900 ml mleka

    -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g każdy

    -0,5 szklanki cukru

    -200g masła

    DODATKOWO

    -czekolada do posypania
Ocena:

(średnia 3.48 z 122 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw polecam zrobić bazę kremu. Do garnka dajemy mleko, budynie, cukier-wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy mieszając-do zgęstnienia. Budyń studzimy.

    BISZKOPT

    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy, następnie wciąż miksując dodajemy cukier-miksujemy chwilę do uzyskania błyszczącej piany. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo żółtka.

    Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-mieszamy delikatnie łyżka do połączenia. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około 15 min. Upieczony biszkopt studzimy.

    MASA HERBATNIKOWO-CZEKOLADOWA

    Teraz zrobimy masę z herbatnikami.

    Do garnka wlewamy 800ml wody, dodajemy 250g masła, 200g czekolady-ja użyłam deserowej i mlecznej, 2 łyżki cukru-całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Gdy masa się zagotuje a wszystkie składniki połączą, ściągamy ją z ognia i odkładamy na 15 min do lekkiego przestudzenia.
    Do dużej miski dajemy połamane na duże kawałki herbatniki.
    Wlewamy do miski masę-wszystko delikatnie i krótko mieszamy, tak by herbatniki nie namiękły, następnie zostawiamy na ok 1 minutę i wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.

    KREM

    Mało w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie dodajemy partiami ostudzony budyń.

    Krem wykładamy na masę z herbatnikami.
    Ciasto posypujemy startą czekoladą.

    Wstawiamy je do lodówki na pewno na kilka godzin.

    I gotowe. Ciasto na prawdę pięknie wygląda, super smakuje. Jest nie za słodkie, czekoladowe.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Ciasto z kremem do karpatki i herbatnikami

Mój mąż i syn przepadają za słodyczami, dlatego w wolnych chwilach piekę im pyszności.

kategoria: Ciasta Desery herbaty opublikowany: 03.06.2015 | wyświetlono: 18976 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE