Murzynek z dodatkiem ajerkoniaku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dzisiejsza moja propozycja to ciasto murzynek z dodatkiem ajerkoniaku. Ajerkoniak nadaje wypiekowi nieco słodszego, wyjątkowego aromatu. Zarazem murzynek nie traci swojego wyjątkowego charakteru. Nie jest to jednak ciasto przeznaczone dla dzieci. Doskonale sprawdzi się na przyjęciach rodzinnych.

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    200 g masła
    200 ml ajerkoniaku
    150 g cukru
    100 ml wody
    30 g kakao
    10 g proszku do pieczenia
    5 jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek

Murzynek z dodatkiem ajerkoniaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy z cukrem, wodą i kakałem. Białka oddzielamy od żółtek. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy ajerkoniak. Miksujemy. Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Mąka Kakao Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować