• 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i szybkie ciasto które pamiętam z dzieciństwa, a które piekę do dziś, jest bardzo smaczne, puszyste i lekko wilgotne idealne na różne okazje, smakuje każdemu.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3 całe jajka
    1 szklanka mleka
    6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
    0,5 szklanki oleju
    Cukier waniliowy
    1 łyżka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo
    Cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kakaowe

Murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj olej, mleko, dżem oraz przesianą mąkę z sodą, cynamonem i kakao
    Wszystko dokładnie wymieszaj.
    Blachę o wymiarach 20x 30 wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto.
    Piecz około 35 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 st.

Porady

Ciasto po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Do ciasta możesz użyć dowolnego dżemu lub powideł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować