Ciasto wiewiórka w wersji bezglutenowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy jabłka. Obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę( ok. 1 mm ) i skrapiamy cytryną, aby nie ściemniały. Siekamy orzechy dosyć drobno. Odkładamy na bok.
2.Teraz wbijamy jajka do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy wszystko mikserem do momentu, aż masa zbieleje i zagęści się. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do ciasta orzechy i jabłka. Całość mieszamy łyżką.
3.Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka ma wymiary 22x22 cm lub do okrągłej formy 22 cm.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na 45 – 50 min.
Komentarze