Ciasto wiewiórka w wersji bezglutenowej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Świetny, prosty placek z jabłkami, cynamonem i orzechami. W wersji bezglutenowej mocno wilgotny i zawsze wychodzi wyśmienity.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże jajka
    3/4 szkl. cukru
    1 szklanka orzechów
    2 duże jabłka
    2 szkl. mąki bezglutenowej( gotowa mieszanka)
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia(bezglutenowego)
    1 cukier waniliowy( bezglutenowy)
    1 szkl. oleju
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka w wersji bezglutenowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Najpierw przygotowujemy jabłka. Obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę( ok. 1 mm ) i skrapiamy cytryną, aby nie ściemniały. Siekamy orzechy dosyć drobno. Odkładamy na bok.
  • o 2. Teraz wbijamy jajka do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy wszystko mikserem do momentu, aż masa zbieleje i zagęści się. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Mieszamy wszystko do połączenia składników. Na koniec dodajemy do ciasta orzechy i jabłka. Całość mieszamy łyżką.
  • o 3. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka ma wymiary 22x22 cm lub do okrągłej formy 22 cm.
    Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na 45 – 50 min.
  • o 4. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
    Ciasto wiewiórka gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować