Jajka

Jak gotować jajka?

Zanim padnie odpowiedź na pytanie, co zrobić z jajek, warto rozstrzygnąć kwestię, jak gotować jajka, aby były idealne w najbardziej podstawowej wersji? Do wyboru mamy opcję na twardo i na miękko. Czas liczy się od chwili zagotowania wody.

Jajko na twardo powinno gotować się przez 8, maksymalnie 10 minut. Nie należy robić tego dłużej, gdyż wcale nie doda to smaku. Jeśli będziemy gotować jajka 6 minut, uzyskamy wersję na półmiękko, a w przypadku skrócenia czasu do 2-4 minut - na miękko. W każdym z tych przypadków warto pamiętać, że ostateczny czas zależny jest od wielkości jajka.

Osobną kwestią jest gotowanie tzw. jajka poszetowego, czyli w koszulce. Na czym polega ta metoda i jak zrobić jajko w koszulce idealne? Gotuje się je bez skorupki, a w efekcie osiąga się ścięte białko i płynne żółtko. Sposób ten pozwala również uzyskać jajko o bardzo delikatnej konsystencji. Jeśli do jego ugotowania wykorzystamy foliową torebkę, całość będzie mieć estetyczną formę kulki. Wystarczy zagotować wodę z octem i odrobiną soli, wymieszać łyżką, by powstał wir i do środka wbić jajko. Gotuje się je trzy minuty, a następnie wyjmuje łyżką cedzakową.

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

Czy jajka są zdrowe? Obecny stan wiedzy pokazuje, że tak. Przez pewien czas cieszyły się złą sławą jako produkt wpływający na wyższy poziom cholesterolu, jednak dzisiaj wiemy, że obecny w nich cholesterol jest znacznie mniej groźny niż nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans. Jedno jajko ma około 5 gramów tłuszczu, z czego jedynie 0,1 grama to tłuszcze nasycone. Aż 30 procent związków tłuszczowych żółtka to lecytyna, ważna w profilaktyce miażdżycy.

Aby jajko było zdrowe, powinno być świeże. Jak to sprawdzić? Zepsute jajka wypełnione są powietrzem, dlatego bardzo skuteczny jest sposób wodny. Jeżeli jajko położone poziomo na dnie naczynia obróci się i uniesie, oznacza to, że jest stare. Jeśli pozostanie na swoim miejscu, to oznaka jego świeżości.

Dania z jajek: pomysły

Jeśli chodzi o jajka, przepisy je wykorzystujące obecne są w polskiej kuchni od lat. Omlet śniadaniowy oraz jajecznica to ponadczasowe klasyki. Osoby szukające nowych smaków koniecznie powinny wykorzystać w swoim menu śniadaniowe wrapy z pastą jajeczną albo jajko sadzone na bułce tartej. Bardzo efektownie prezentować się będą także jajka zapiekane z parówkami, pomidorami i cebulą w kokilkach oraz szakszuka.

Kotleciki z jajek ze szczypiorkiem w czasach PRL-u z powodzeniem zastępowały mięsny kotlet. Jajka faszerowane to doskonały pomysł na imprezę. Po przejrzeniu naszych propozycji pomysłów na pewno nie zabraknie.

Czym zastąpić jajko?

Nie wszyscy jednak mogą jeść jajka. Wystrzegać się ich powinny osoby na dietach eliminacyjnych. Warto jednak zaznaczyć, że w przypadku diet bezmlecznych jajka są wręcz wskazane jako sposób na dostarczenie do organizmu wapnia oraz witamin z grupy B.

Wbrew obiegowym opiniom należy bowiem udzielić przeczącej odpowiedzi na pytanie, czy jajka to nabiał. Niektórzy tak je kwalifikują, ale nie ma w nich mleka, choć znajdziemy wiele składników z produktami mlecznymi wspólnych, choćby: wspomniany wapń czy białko. Jajka nie zawierają jednak laktozy, czyli cukru mlecznego, którego wiele osób nie toleruje.

Czym zastąpić jajko, jeśli musimy? W wypiekach w tej roli świetnie poradzi sobie namoczone siemię lniane, banan, mus jabłkowy, żelatyna lub agar. W sałatce smak jajka świetnie imituje czarna sól.

Polecane przepisy

Liczba przepisów: 9915

5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bananowy przekładaniec

To może cię zainteresować