Paprykowe kaszaloty z mięsem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Kaszaloty, czyli czerwone papryki faszerowane zdrowa kaszą wymieszaną z soczystym, dobrze doprawionym mięsem, z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku i pachnącej natki z pietruszki to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk

    Farsz:
    800g mięsa mielonego z łopatki
    150g kaszy gryczanej
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    6 łyżek posiekanej natki z pietruszki
    120g żółtego sera
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Paprykowe kaszaloty z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paprykowe kaszaloty z mięsem 1. Papryki umyć, odkroić górną część i usunąć gniazda nasienne.
  • 2. Żółty ser pokroić na 6 słupków.
  • 3. Kaszę ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
  • Paprykowe kaszaloty z mięsem 4. Farsz:
    Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Mięso mielone, kaszę, podsmażoną cebulą z czosnkiem wymieszać ze sobą, dodać koncentrat pomidorowy i natkę z pietruszki. Całość wyrobić na jednolitą masę mięsną i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Paprykowe kaszaloty z mięsem 5. Papryki napełnić farszem, do każdej włożyć 1 słupek żółtego sera, przykryć górną częścią papryki i oprószyć solą i pieprzem. Gotowe papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka Kasza Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować