Danie to jest proste, smaczne i w dodatku ładnie wygląda na talerzu. Może tez być wegetariańskie jeśli zrezygnujemy z kurczaka :)
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 osoby:
2 średniej wielkości czerwone papryki
1 mała cebula pokrojona w kosteczkę
1 woreczek ryżu
1 mała marchewka
1/2 korzenia pietruszki
1 filet z kurczaka pojedynczy
1 mała cukinia
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz, papryka ostra, słodka, warzywko do smaku
ser żółty na wierzch
olej/oliwa do smażenia
Łódeczki paprykowe faszerowane ryżem z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Na patelni z olejem/oliwą przesmażamy warzywa z cebulą oproszone solą, pieprzem oraz warzywkiem. Następnie kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojona i przyprawiona pierś z kurczaka. Przesmażamy całość.
3. Kiedy ryż jest gotowy, dodajemy go do warzyw i kurczaka, mieszamy całość, ewentualnie doprawiamy.
4. Papryki pozbawione gniazd nasiennych, układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy oliwa, obsypujemy solą i nakładamy farsz. Na wierzch ścieramy ser. Papryki pieczemy w 190 stop. przez około 30-40 minut.
Komentarze