Papryka nadziana mięsem i ryżem w sosie pomidorowym

4.38 (182 ocen)

Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Bardzo ją lubię, bo mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Danie jest bardzo smaczne, a dzięki ryżowi jest także sycące i nie wymaga innych dodatków.

Składniki:

  • 6-8 słodkiej czerwonej papryki
    50 dag mięsa mielonego
    2-3 cebule
    20 dag ryżu
    1 jajko
    ząbek czosnku
    tłuszcz
    sól, pieprz
    majeranek, bazylia
    natka pietruszki

    Sos pomidorowy z zasmażką:
    ok.10 dag (słoiczek) przecieru pomidorowego
    3 dag mąki
    3 dag tłuszczu
    1 szklanka rosołu - może być z kostki
    sól, cukier
    cytryna
Wystaw ocenę:

4.38 (182 ocen)

Papryka nadziana mięsem i ryżem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos - Z mąki i tłuszczu sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić przecierem pomidorowym i rosołem, zagotować. Dodać do smaku sól, cukier, sok z cytryny.
  • Papryka nadziana mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 2. Paprykę opłukać, ściąć górę, zachować, wydrążyć. Ryż ugotować na pół miękko. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na tłuszczu. Do mięsa dodać ryż, jajko, cebulę, przyprawy, 1 łyżkę siekanej zielonej pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Wydrążone strąki papryki osolić, napełnić nadzieniem, ułożyć ciasno w rondlu, zalać sosem pomidorowym (do 3/4 wysokości papryki), przykryć odkrojoną częścią papryki. Całość gotować do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej sosu lub gdy sos zgęstnieje, dolać wody. Podawać w sosem, posypane posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować