Nic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka dni wcześniej, ale smak barszczu wynagrodzi ten trud.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 marchewki
3 pietruszki
biała część pora
pół dużego selera
20g suszonych podgrzybków
4 duże buraki
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
sól
majeranek
Na zakwas:
1,5 kg buraków czerwonych
główka czosnku
5-7 liści laurowych,
około 20 kulek ziela angielskiego
łyżka soli
kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży)
przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra
Barszcz na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na około 5 dni przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni. Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu nr balkonie nawet kilka tygodni.
Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy razem z suszonymi grzybami w osolonej wodzie. Wody powinno być tyle żeby przykryła warzywa.
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu oraz sól. Zalewamy taką ilością wody aby przykryła buraki i gotujemy do miękkości.
Łączymy ze sobą wywary warzywno-grzybowy, buraczany oraz zakwas w proporcjach dostosowanych do gustu smakowego. Podgrzewamy razem bardzo uważając aby nie zagotować barszczu bo straci kolor. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i majerankiem
Komentarze