Barszcz na zakwasie

  • wyświetlono: 157 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka dni wcześniej, ale smak barszczu wynagrodzi ten trud.

Kloruś
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

3 marchewki
3 pietruszki
biała część pora
pół dużego selera
20g suszonych podgrzybków
4 duże buraki
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
sól
majeranek

Na zakwas:
1,5 kg buraków czerwonych
główka czosnku
5-7 liści laurowych,
około 20 kulek ziela angielskiego
łyżka soli
kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży)
przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra

Sposób przygotowania przepisu:

Barszcz na zakwasie

  • 1. Na około 5 dni przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni. Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu nr balkonie nawet kilka tygodni.

    Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy razem z suszonymi grzybami w osolonej wodzie. Wody powinno być tyle żeby przykryła warzywa.
    Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu oraz sól. Zalewamy taką ilością wody aby przykryła buraki i gotujemy do miękkości.

    Łączymy ze sobą wywary warzywno-grzybowy, buraczany oraz zakwas w proporcjach dostosowanych do gustu smakowego. Podgrzewamy razem bardzo uważając aby nie zagotować barszczu bo straci kolor. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i majerankiem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

burakiWigiliaboże narodzeniebarszczdania wigilijnezupa wigilijnabarszcz na zakwasiezupa z buraczkówzakswas buraczany

Komentarze

Podobne przepisy

ZAKWAS NA ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY

Dodane przez: Mariola123

ZAKWAS NA ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY

Na żur i barszcz są potrzebne zakwasy,...

Barszcz na zakwasie

Dodane przez: anemon

Barszcz na zakwasie

Tradycyjny wigilijny barszcz na...

Zakwas na barszcz biały

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Zakwas na barszcz biały

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami,...

czerwony barszcz zabielany na zakwasie

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Czerwony, zabielany barszcz na zakwasie

Kto powiedział, że zupę nie można...

Domowy zakwas na barszcz czerwony

Dodane przez: Ola1984

Domowy zakwas na barszcz czerwony

Bardzo prosty w przygotowaniu zakwas...

barszcz czerwony

Dodane przez: Konto nieaktywne

Barszcz czerwony wigilijny- postny na zakwasie

Tak jak i inne potrawy ta i barszcz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE