Barszcz na zakwasie

5 (165 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nic nie smakuje tak pysznie na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka dni wcześniej, ale smak barszczu wynagrodzi ten trud.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 marchewki
    3 pietruszki
    biała część pora
    pół dużego selera
    20g suszonych podgrzybków
    4 duże buraki
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    sól
    majeranek

    Na zakwas:
    1,5 kg buraków czerwonych
    główka czosnku
    5-7 liści laurowych,
    około 20 kulek ziela angielskiego
    łyżka soli
    kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży)
    przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na około 5 dni przed wigilią nastawiamy zakwas. Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli - tak by pokryła buraki. Dodajemy kromkę chleba razowego w materiałowym woreczku. Odkładamy w ciepłe miejsce na około 4-6 dni. Po tym czasie wyjmujemy chleb z zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu nr balkonie nawet kilka tygodni.

    Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy razem z suszonymi grzybami w osolonej wodzie. Wody powinno być tyle żeby przykryła warzywa.
    Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu oraz sól. Zalewamy taką ilością wody aby przykryła buraki i gotujemy do miękkości.

    Łączymy ze sobą wywary warzywno-grzybowy, buraczany oraz zakwas w proporcjach dostosowanych do gustu smakowego. Podgrzewamy razem bardzo uważając aby nie zagotować barszczu bo straci kolor. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i majerankiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować