Barszcz czerwony z ziemniakami jak u mamy

4.18 (262 ocen)

Zupka z przepisu mojej mamy. Smak dzieciństwa.

Składniki:

  • Barszcz:
    6 dużych buraków
    30 dkg boczku
    4 ząbki czosnku
    1 kostka mięsna
    2 kostki drobiowe
    4 liście laurowe
    10 ziarenek ziela angielskiego
    0,5 szkl. śmietanki 30%
    3 łyżki mąki
    0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
    majeranek, sól, pieprz
    Ziemniaki:
    1,5 kg ziemniaków
    20 dkg boczku
    1 cebula
    sól
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.18 (262 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz czerwony z ziemniakami jak u mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i pokroić w półplasterki lub paski. włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę, kostki drobiowe i mięsną, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotować, aż buraki lekko zmiękną.
  • 2. Boczek pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować, aż buraki całkiem zmiękną.
  • 3. Dodać kwasek cytrynowy. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody oraz śmietanką. Zawiesinę dodać do barszczu razem z majerankiem. Przegotować.
  • 4. Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Na patelni podsmażyć najpierw boczek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki ubić i dodać do nich usmażony boczek z cebulą. Wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki podawać z barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować