Barszcz biały na zakwasie

4.5 (187 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Obawiałam się go troszkę, bo nie dość, że sama nigdy nie robiłam, to nawet jeszcze nie jadłam. Ciągle tylko żurek, a o barszczu w moim domu nawet się wiele nie mówiło, no chyba że o czerwonym ;)
Tak więc była to dla mnie kolejna próba, ale moim skromnym zdaniem- w pełni udana! Zupa smakowała obłędnie. Lekko kwaskowa, gęsta i pachnąca majerankiem.
Na pewno dużą rolę odegrał tutaj zakwas, który wcześniej przygotowałam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g boczku wędzonego
    1 litr wody
    2 ząbki czosnku
    500ml domowego zakwasu na barszcz
    3 białe parzone, kiełbasy
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 pełna łyżka majeranku
    Pieprz, sól do smaku
    125ml kwaśnej,18% śmietany
    Jajko na twardo (po jednym na porcję)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Zakwas

Barszcz biały na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Do przyrumienionego dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Po tym czasie wlewamy dobrze wymieszany zakwas na barszcz oraz dodajemy majeranek, a po kilku minutach mieszamy odrobinę zupy ze śmietaną i wlewamy do całości. Gotowy barszcz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie podajemy z jajkiem i świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować