Stare Gary

Stare Gary

Łódź

O mnie:

Lubię gotować, ale przede wszystkim, lubię jeść. Sprawia mi dużą frajdę wypróbowywanie nowych przepisów. Najczęściej korzystam z przepisów znalezionych w internecie, książkach czy czasopismach, czasem zdaję się na własną pomysłowość .

Obserwujących: 2

 
Wiadomość
Użytkownik Stare Gary w dniu 09.08.2015 21:18 opublikował przepis:

Polędwiczki w ziołach - w wolnowarze

Pomysł na bardzo łatwy do przygotowania obiad. Tak przygotowana polędwiczka nie jest może jakimś wyszukanym i wyjątkowym daniem. Ale jest całkiem smaczna, i na dodatek właściwie nie wymaga wielu przygotowań.
Użytkownik Stare Gary w dniu 08.08.2015 22:57 opublikował przepis:

Sałata z grillowanym serem halloumi

Pyszna sałatka, świetna na ciepłe, letnie popołudnia. Podana z kawałkiem pieczywa będzie całkiem sycącym posiłkiem. Warto kupić rukiew wodną - jest wyjątkowo smaczna i bardzo charakterystyczna w smaku.
Użytkownik Stare Gary w dniu 29.07.2015 00:14 opublikował przepis:

Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów

Prosta, szybka i pożywna sałatka. Idealna na ciepłe letnie popołudnie. Polana lekkim jogurtowo maślankowym sosem
Użytkownik Stare Gary w dniu 22.07.2015 20:42 opublikował przepis:

Lemoniada imbirowo-cytrynowa

Lemoniada idealna na upalne dni. Nie za słodka, o wyraźnym smaku imbiru. Warto zrobić ją dzień wcześniej i mocno schłodzić w lodówce. Do wody dodawałam sok z cytryny, podawałam lemoniadę z plasterkami limonki. Inspiracją był przepis ze strony epicurious.com
Użytkownik Stare Gary w dniu 20.07.2015 23:18 opublikował przepis:

Pierogi z botwinką

Botwinka sprawdza się w wielu przepisach. Świetnie nadaje się na farsz do pierogów. Tym razem pierogi z botwinką, bryndzą i fetą. Można dać tylko jeden gatunek sera - albo bryndzę albo fetę. Miałam akurat końcówki więc użyłam obu. Podałam z jogurtem greckim wymieszanym z ostrą pastą paprykową. Bardz
Użytkownik Stare Gary w dniu 16.07.2015 15:21 opublikował przepis:

Czereśnie zapiekane w cieście czyli czereśniowe clafoutis

Pyszny letni deser, w sam raz na trwający sezon czereśniowy. Najbardziej pracochłonną czynnością jest wyjęcie pestek ( nie mam drylownicy ), ale można też pestki zostawić - podobno tak jest smaczniej, trzeba tylko o tym pamiętać i uważać przy jedzeniu.
Użytkownik Stare Gary w dniu 14.07.2015 21:26 opublikował przepis:

chłodnik szpinakowy

Kolejna zupa na upały - może wreszcie nadejdą. Tym razem chłodnik ze szpinakiem. Delikatny kolor i delikatny smak, podawać mocno schłodzony - polecam.
Użytkownik Stare Gary w dniu 14.07.2015 11:04 opublikował przepis:

Kotlety z karkówki panierowane

Smażone kotlety, panierowane w bułce robię bardzo rzadko, głównie ze względu na ich kaloryczność. Bywają jednak takie dni, kiedy nie chce się nic wymyślać i nie chce się długo stać w kuchni. Wtedy takie danie jest bardzo wygodne. Nie wymaga żadnego myślenia i robi się szybko.
Użytkownik Stare Gary w dniu 10.07.2015 21:22 opublikował przepis:

Tarta z botwinką i cukinią

Przepyszna tarta. Nie spodziewałam się że będzie taka dobra! Jeżeli nie dodacie za'ataru, też będzie smaczna, ale ta przyprawa okazała się tutaj świetna. Tarta jest wilgotna, to zasługa cukinii. Użyłam tylko botwinkowych łodyżek i liści. Buraczki wykorzystałam do zrobienia chłodnika. Warto zrobić!
Użytkownik Stare Gary w dniu 05.07.2015 23:05 opublikował przepis:

Lody morelowe

I znowu nastał czas lodów. Owoce na rynku zachęcają aby przerabiać je na zimne pyszności. Dzisiaj lody morelowe, na dodatek w delikatnym kolorze moreli. Nic tylko zajadać!
Użytkownik Stare Gary w dniu 04.07.2015 14:12 skomentował:

Młody bób z czosnkiem i koperkiem

Użytkownik Stare Gary w dniu 03.07.2015 23:19 opublikował przepis:

Młody bób z czosnkiem i koperkiem

Bardzo smaczna sałatka. Młody bób nie wymaga długiego gotowania, według mnie wystarczą mu 4 minuty. Lubię, gdy taki młody bób jest jeszcze lekko twardawy. Jeżeli uważacie że dla Was jest zbyt twardy - przedłużcie czas gotowania.
Użytkownik Stare Gary w dniu 02.07.2015 19:56 opublikował przepis:

Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze

Ten sposób przygotowania łososia, podpatrzony na stronie the kitchn ,okazał się świetny. Łosoś był aromatyczny, nie przesuszony i na dodatek można go było trzymać w cieple do czasu podania. Sos, przepis ze strony Akademii Smaku, również bardzo smaczny, moim zdaniem dobry nie tylko do ryb
Użytkownik Stare Gary w dniu 01.07.2015 21:24 opublikował przepis:

Chłodnik z pieczonych buraków

Jeden z lepszych chłodników jakie ostatnio robiłam. Buraczki najlepiej upiec dzień wcześniej, a najwygodniej zrobić to przy okazji pieczenia np mięsa.
Użytkownik Stare Gary w dniu 29.06.2015 23:15 opublikował przepis:

Koktajl z pieczonymi truskawkami i lodami waniliowymi

Palce lizać! Pyszny, gęsty koktajl. Truskawki pieczone z cytryną mają fantastyczny, zupełnie inny niż świeże, smak. A do tego lody waniliowe - u mnie domowe. Koktajl jest dosyć gęsty, łatwiej go zjadać łyżeczką niż popijać. Świetny do owoców i do pierogów z truskawkami.
Użytkownik Stare Gary w dniu 26.06.2015 23:15 opublikował przepis:

Barania łopatka długo pieczona

Pyszna i prosta do przygotowania baranina.inspiracją był przepis Jamiego Olivera
Użytkownik Stare Gary w dniu 25.06.2015 20:06 opublikował przepis:

Schab z kostką w cytrusowej marynacie z grilla

Od kiedy znalazłam miejsce w którym mogę kupić kotlety schabowe z długą kostką, chętnie z tej możliwości korzystam. Zwłaszcza jeżeli schab przeznaczony jest na grill. Dzisiaj kotlety w cytrusowej marynacie.
Użytkownik Stare Gary w dniu 24.06.2015 22:56 opublikował przepis:

Tortille szpinakowe

Pięknie, pyszne i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w pszennych tortillach które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka.
Użytkownik Stare Gary w dniu 24.06.2015 22:49 skomentował:

Cukiniowe spaghetti z zielonymi szparagami

Użytkownik Stare Gary w dniu 23.06.2015 21:59 opublikował przepis:

Cukiniowe spaghetti z zielonymi szparagami

Efektowny dodatek do mięs lub samodzielne, warzywne danie. "Temperówkę" dzięki której mogę robić cukiniowe spaghetti bardzo polubiłam. Dzięki takiemu urządzeniu warzywa są nie tylko smaczne ale też zachęcają do jedzenia swoim wyglądem. I ile przy tym zabawy! Polecam!
Użytkownik Stare Gary w dniu 22.06.2015 20:39 opublikował przepis:

Papryki faszerowane kaszą pszenną

Po powrocie z warsztatów z Lubellą, pisałam o tym jak bardzo smakowała mi pszenna kasza której tam spróbowałam. Ponieważ przywiozłam ze sobą pudełko takiej kaszy postanowiłam jej użyć do jednego z moich ulubionych dań, czyli do faszerowanych papryk. Oprócz kaszy tylko pomidory i zioła. Wyszło pyszne
Użytkownik Stare Gary w dniu 20.06.2015 22:15 opublikował przepis:

Kalmary faszerowane po włosku z grilla

Dobre! Mimo, że mrożone małe kalmary były prawie oczyszczone, i tak jest to danie dosyć pracochłonne. Wielkość kalmarów nie jest wygodna - faszerowane takiego maleństwa to nie lada zabawa, ale warto się pomęczyć . Efekt był wart włożonej pracy. na podstawie przepisu z http://myfoodbook.com.au/
Użytkownik Stare Gary w dniu 19.06.2015 21:35 opublikował przepis:

Karkówka w ostrej marynacie na grill

Sezon grillowy rozpoczęty. Na dobry początek robiłam karkówkę, chyba jedno z najbardziej tradycyjnych grillowych dań. Wyszło pyszne, wyraziste mięso.
Użytkownik Stare Gary w dniu 18.06.2015 22:14 opublikował przepis:

Dorada z grilla

Dorada to jedna z moich ulubionych ryb. Nie potrzebuje wielu przypraw. Gdybym kupiła ją na targowisku gdzieś w ciepłym kraju, użyłabym tylko soli. I to by wystarczyło. Kupioną u nas przyprawiam nieco bardziej - dodaję jeszcze pieprz i trochę ziół.
Użytkownik Stare Gary w dniu 17.06.2015 22:19 skomentował:

Kurczak pieczony na puszce piwa

Użytkownik Stare Gary w dniu 16.06.2015 20:57 opublikował przepis:

Kurczak pieczony na puszce piwa

Wpadł mi w oko przepis ze strony Jamiego Olivera na kurczaka pieczonego na puszce piwa. Bardzo spodobała mi się pasta do posmarowania ptaka, składająca się z dużej ilości ostrych składników. No i to piwo :). Kurczak upiekł się idealnie. Dzięki temu że stał a nie leżał, cała skórka była chrupiąca i
Użytkownik Stare Gary w dniu 15.06.2015 21:39 opublikował przepis:

pizza ze szparagami

Pyszna pizza ze szparagami. Ciasto możecie zrobić swoje ulubione, ja zrobiłam z przepisu który wpadł mi ostatnio w ręce - z książki "Mama's Italian Cookbook".
Użytkownik Stare Gary w dniu 13.06.2015 22:57 opublikował przepis:

Tortilla ze szparagami

Ostatnio częściej niż dawniej robię tortillę. Na ogół wiąże się to z czyszczeniem lodówki, tym razem danie zostało zaplanowane, miałam po prostu chęć na tortillę ze szparagami. Wyszło smaczne i sycące danie. Smaczne i ciepłe i zimne. Dobre jako danie główne, ale też jako zimna przekąska
Użytkownik Stare Gary w dniu 11.06.2015 21:24 skomentował:

Zupa pomidorowa z winem

Użytkownik Stare Gary w dniu 10.06.2015 23:22 opublikował przepis:

Sałatka owocowa - mango i truskawki

Pyszny, wiosenno - letni deser. Idealny na ciepłe dni. Kiedy nic nam się nie chce robić, ale ma się ochotę na coś smacznego! Polecam
Użytkownik Stare Gary w dniu 09.06.2015 22:27 opublikował przepis:

Zupa pomidorowa z winem

Bardzo wiosenna zupa. Dodanie czerwonego, wytrawnego wina sprawiło, że zwykła "pomidorowa" zamieniła się w całkiem wykwintną zupę.
Użytkownik Stare Gary w dniu 08.06.2015 21:00 opublikował przepis:

Tortilla z jarmużem

Tortilla to jeden z moich ulubionych placków. Znakomity czyściciel lodówki. Tym razem podstawą był jarmuż, który sprawdził się bardzo dobrze. Placek sycący, smaczny i ciepły i zimny, podany w temperaturze pokojowej.
Użytkownik Stare Gary w dniu 07.06.2015 22:43 skomentował:

Zielone szparagi zapiekane pod beszamelem

Użytkownik Stare Gary w dniu 07.06.2015 20:20 opublikował przepis:

Zielone szparagi zapiekane pod beszamelem

Tym razem zielone zapiekane pod beszamelem. Proste i bardzo smaczne. Można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec.
Użytkownik Stare Gary w dniu 05.06.2015 22:17 opublikował przepis:

Białe szparagi z sosem miętowo maślanym

Jedzmy szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z cytryną i miętą. Polecam.Na podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver
Użytkownik Stare Gary w dniu 01.06.2015 22:05 opublikował przepis:

Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą

Bulgur, jak wielokrotnie już pisałam, lubię bardzo, to jedna z najsmaczniejszych kasz. Szparagi też lubię. Więc to połączenie musiało się udać. I tak było. I pachniało cytrynowo. Kupiłam burgul z makaronem, ale nie ma znaczenia jakiego użyjecie. Będzie pysznie!
Użytkownik Stare Gary w dniu 30.05.2015 19:29 opublikował przepis:

Tarta z cukinią, rukolą i białymi szparagami

Opis może wydawać się nieco skomplikowany, ale jeżeli mamy wszystkie składniki, tartę robi się bez problemu. Proporcje na zalewę jajeczną znalazłam gdzieś w internecie - podane było, że to metoda Julii Child.
Użytkownik Stare Gary w dniu 29.05.2015 21:40 opublikował przepis:

Papryki faszerowane szpinakiem

Faszerowane papryki to danie, które robię dosyć często. Zmieniam gatunki papryk i farsze.Dzisiejsze papryki mają farsz bardzo lekki - szpinak i mascarpone, plus trochę przypraw. Efekt był na prawdę smaczny.
Użytkownik Stare Gary w dniu 28.05.2015 22:40 opublikował przepis:

Rukola na ciepło

Zdania na temat tak przygotowanej rukoli , były w naszym domu podzielone - mnie smakowało bardzo, mojemu mężowi nieco mniej. Tak czy inaczej to świetny pomysł na zagospodarowanie nawet lekko przywiędłej rukoli. Lekko ostrawe zielsko, dobry dodatek do ryb czy mięs. Polecam!
Użytkownik Stare Gary w dniu 27.05.2015 19:55 opublikował przepis:

Chłodnik z awokado i ogórków z papryczką jalapeno

Świetny chłodnik na upały. Nie za gęsty, trochę ostry dzięki dodaniu papryczki jalapeno. Rukola też dodaje odrobinę ostrości.
Użytkownik Stare Gary w dniu 26.05.2015 23:30 opublikował przepis:

Białe szparagi z grilla

Robiłam kiedyś zielone szparagi na grillu, no ale to nic niezwykłego. Tym razem postanowiłam sprawdzić, czy równie dobre będą białe szparagi z grilla. Wyszły świetnie.

To może cię zainteresować