Kurczak pieczony na puszce piwa

4.5 (195 ocen)

Wpadł mi w oko przepis ze strony Jamiego Olivera na kurczaka pieczonego na puszce piwa. Bardzo spodobała mi się pasta do posmarowania ptaka, składająca się z dużej ilości ostrych składników. No i to piwo :). Kurczak upiekł się idealnie. Dzięki temu że stał a nie leżał, cała skórka była chrupiąca i

Składniki:

  • 1 x 1,5 kg kurczak - u mnie kukurydziany
    oliwa z oliwek
    330 ml puszka piwa
    2 łyżki sosu barbecue
    świeże czerwone chilli drobno posiekane
    1 pęczek dymki, pociętej
    ½ pęczek świeżej kolendry
    pasta do smarowania
    1 łyżka wędzonej papryki
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1 łyżka nasion kopru włoskiego
    1 łyżka nasion kolendry
    1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
    1-2 suszone czerwone chilli
    1 łyżeczka soli morskiej czubate
    1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
    1 łyżka brązowego cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Kurczak pieczony na puszce piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1oc9ae9 1. 1 Rozgrzać piekarnik do 200ºC . Wyjąć kurczaka z lodówki, umyć osuszyć i odłożyć aby osiągnął temperaturę pokojową . Wszystkie składniki pasty rozetrzeć na drobny proszek w dużym moździerzu. Kurczaka polać oliwą z oliwek. Posypać pastą i używając rąk dokładnie i równomiernie rozprowadzić przyprawy na zewnątrz i wewnątrz kurczaka.


  • 2. 2.Otworzyć piwo, odlać około dwóch trzecich . Ostrożnie nałożyć kurczaka na puszkę będzie wyglądał jakby na niej siedział. Umieścić puszkę z kurczakiem na tacy do pieczenia ( dałam ceramiczną formę do tarty), a następnie umieścić w piecu i piec przez około 1 godzinę 10 minut, lub do momentu aż kurczak będzie złoty i dobrze upieczony. Aby sprawdzić czy mięso jest już dobre, należy włożyć nóż w najgrubszą część uda - soki które wypłyną powinny być jasne.

  • 3. 3.Upieczonego kurczaka posmarować całego sosem barbecue, a następnie wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut lub do momentu, kiedy skórka będzie ciemna i trochę lepka. W międzyczasie drobno pokroić chili i dymki i przygotować liście kolendry. Gotowego kurczaka wyjąć z piekarnika, ostrożnie usunąć i wyrzucić puszkę, a następnie podzielić ptaka, posypać chilli, dymką i kolendrą, Podawać! Smacznego!

Porady

Miałam kłopot z puszką od piwa. Nie mogłam dostać piwa w małej puszce, były tylko 0,5 l, a taka z siedzącym na niej kurczakiem nie mieściła się w piekarniku! Skończyło się przelaniem piwa do puszki po coli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować