Lemoniada imbirowo-cytrynowa

4.97 (198 ocen)

Lemoniada idealna na upalne dni. Nie za słodka, o wyraźnym smaku imbiru. Warto zrobić ją dzień wcześniej i mocno schłodzić w lodówce. Do wody dodawałam sok z cytryny, podawałam lemoniadę z plasterkami limonki. Inspiracją był przepis ze strony epicurious.com

Składniki:

  • 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści mięty
    1/3 szklanki posiekanego świeżego imbiru
    1/3 szklanki miodu
    2 szklanki wrzącej wody
    1/3 szklanki świeżego soku z cytryny
    1 i 1/2 szklanki (około) zimnej niegazowanej wody
    kostki lodu
    świeże liście mięty
    plasterki cytryny lub limonki
Wystaw ocenę:

4.97 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Lemoniada imbirowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Posiekaną miętę, imbir, i miód wymieszać w misce. Dodać wrzącej wody. Odstawić na 30 minut. Przecedzić, wyciskając dobrze imbir i miętę, do dzbanka o pojemności 1 litra. Dodać sok z cytryny i tyle zimnej wody, aby uzyskać litr lemoniady. Można przygotować dzień wcześniej. Przykryć i wstawić do lodówki.
  • 2. 2 Napełnić szklanki z kostkami lodu. Dodać lemoniadę. Udekorować listkami mięty i plasterkami cytryny i podawać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Mięta Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować