Kalmary faszerowane po włosku z grilla

0 (0 ocen)

Dobre! Mimo, że mrożone małe kalmary były prawie oczyszczone, i tak jest to danie dosyć pracochłonne. Wielkość kalmarów nie jest wygodna - faszerowane takiego maleństwa to nie lada zabawa, ale warto się pomęczyć . Efekt był wart włożonej pracy. na podstawie przepisu z http://myfoodbook.com.au/

Składniki:

  • 500g kalmarów baby ( u mnie mrożone)
    60 ml oliwy z oliwek
    2 szalotki, drobno pokrojone w kostkę
    2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    10 pomidorków cherry lub 1 duży pomidor drobno pokrojone w kostkę,
    1 i 1/2 szklanki świeżych okruszków z bułki
    1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
    Sól i pieprz
    cytryna do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grill

Kalmary faszerowane po włosku z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Rozmrożone kalmary oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć macki, zachować ( jak się czyści kalmary można poszukać na youtubie)
    Tuby i macki przepłukać. Macki posiekać i odstawić na bok.
  • 2. 2.Przygotować bułkę . Okruszki z bułki ( użyłam ciabaty, miąższu i skórki) ułożyć na blaszce lub żeliwnej patelni i wstawić do piecyka pod grill. Zapiekać do czasu aż zrobią się chrupiące i lekko brązowe. Możemy okruszki zbrązowić na suchej patelni na kuchence.
  • 3. 3.Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  • 4. 4.W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać szalotki i czosnek, smażyć na niewielkim ogiu przez ok 1 minutę, aż zmiękną, dodać macki i podsmażać przez następne 2 minuty. Wmieszać pokrojone w kostkę pomidory, posypać podpieczonymi okruchami bułki, dodać pietruszkę .Podsmażać mieszając, aż większość płynu została wchłonięta.
    Doprawić dobrze solą i pieprzem i odstawić do schłodzenia farszu.
  • image-1w6l5hf 5. 5.Przy pomocy małej łyżeczki nakładać farsz do tub. Spiąć wykałaczką. Tak przygotowane kalmary możemy wstawić do lodówki i wyjąc jak będziemy gotowi do grillowania.
  • 6. 6.Przed włożeniem na grill kalmary posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na tacce. Grillować 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości. Nie przedłużać grillowania aby nie zrobiły się gumowate.
    Podawać z cytryną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować