Cukiniowe spaghetti z zielonymi szparagami

0 (0 ocen)

Efektowny dodatek do mięs lub samodzielne, warzywne danie. "Temperówkę" dzięki której mogę robić cukiniowe spaghetti bardzo polubiłam. Dzięki takiemu urządzeniu warzywa są nie tylko smaczne ale też zachęcają do jedzenia swoim wyglądem. I ile przy tym zabawy! Polecam!

Składniki:

  • 500 g - pęczek - zielonych szparagów
    1 cukinia - u mnie żółta
    4-5 ząbków czosnku
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek
    papryka w płatkach
    starty parmezan - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Dodatki

Cukiniowe spaghetti z zielonymi szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Przygotować szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki. Trzymając szparagi za zdrewniały koniec , przy pomocy obieraczki do warzyw,pociąć szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, Rozpoczynać cięcie za zdrewniałą częścią. Główki zostawić w całości, końcówki wyrzucić.
  • image-242qfw0 2. 2.Cukinię pociąć w cienkie paski, przypominające spaghetti - najwygodniej zrobić to przy pomocy specjalnej "temperówki " do warzyw.
  • 3. 3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, wrzucić szparagi, posolić, popieprzyć, przesmażać mieszając aż szparagi lekko zmiękną - 2-3 minuty ( trzeba sprawdzić czy twardość szparagów nam odpowiada). Szparagi przełożyć do innego naczynia, przykryć żeby nie wystygły , a na patelnię dodać nieco oliwy i wrzucić cukinię. Posolić i smażyć mieszając przez ok 4 minuty lub do czasu aż będzie wystarczająco miękka.
  • image-24rsnia 4. 4.Wymieszać ze szparagami, polać oliwą, posypać papryką w płatkach, parmezanem i podawać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Sałata Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować