Tarta z botwinką i cukinią

0 (0 ocen)

Przepyszna tarta. Nie spodziewałam się że będzie taka dobra! Jeżeli nie dodacie za'ataru, też będzie smaczna, ale ta przyprawa okazała się tutaj świetna. Tarta jest wilgotna, to zasługa cukinii. Użyłam tylko botwinkowych łodyżek i liści. Buraczki wykorzystałam do zrobienia chłodnika. Warto zrobić!

Składniki:

  • paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g)
    120 g pęczek botwinki - liście i łodyżki
    1 cukinia - dałam żółtą
    1 cebula
    masa:
    2 jaja
    100 ml śmietany 30%
    100 g sera cheddar
    pęczek szczypiorku
    2 łyżeczki za'ataru
    pieprz
    ewentualnie sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Ciasta Tarty

Tarta z botwinką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty o średnicy 20 cm, wyłożyć ciastem, obciążyć ( Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem lub mniejszą formą do tarty) piec ok 15 - 18 minut.
    Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut.
  • 2. 2 Botwinkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 minuty, przełożyć do zimnej wody, odcedzić, osuszyć. Cukinię umyć pokroić w cieniutkie słupki - ja zrobiłam to przy pomocy specjalnej "temperówki" do warzyw. Cukinię zblanszować tak jak botwinkę, ok 2 minut, odcedzić, osuszyć. Wymieszać składniki masy, doprawić solą.
  • image-0q9ddpm 3. 3. Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, cebulę, botwinkę, zalać masą, wstawić do piekarnika. Piec 30 - 40 minut, aż masa się zetnie.. Podawać ciepłe lub przestudzone. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Ciasto francuskie Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować