Białe szparagi z grilla

4.48 (181 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Robiłam kiedyś zielone szparagi na grillu, no ale to nic niezwykłego. Tym razem postanowiłam sprawdzić, czy równie dobre będą białe szparagi z grilla. Wyszły świetnie.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Grill

Białe szparagi z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po upieczeniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa. Najlepiej użyć dowolnej obieraczki do warzyw.
  • image-1x4umud 2. 2. Po obraniu, wkładamy szparagi do miski, posypujemy pieprzem, solą - niedużo, polewamy oliwą. Ręką rozprowadzamy oliwę tak, aby całe szparagi były nią posmarowane.
  • 3. 3. Możemy położyć od razu szparagi na tacce i na grill, ja wstępnie obsmażałam je, często obracając przez ok 5 - 7 minut na patelni z oliwą. Obsmażone ułożyć na aluminiowej tacce i na grillu, grillować ok 20 minut, często obracając i smarując oliwą. Długość grillowania zależy od grubości szparagów. Smacznego!

Porady

Moje szparagi były grube, dlatego najpierw obsmażyłam je na patelni. Sądzę ze cienkie egzemplarze można bez obawy od razu położyć na grill. Nie przejmujcie się spieczoną skórką - jest pyszna! Szparagi z grilla podawać jako dodatek do mięsa, lub jako samodzielne danie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować