Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze

0 (0 ocen)

Ten sposób przygotowania łososia, podpatrzony na stronie the kitchn ,okazał się świetny. Łosoś był aromatyczny, nie przesuszony i na dodatek można go było trzymać w cieple do czasu podania. Sos, przepis ze strony Akademii Smaku, również bardzo smaczny, moim zdaniem dobry nie tylko do ryb

Składniki:

  • składniki (2 porcje)
    500 g filetów łososia ze skórą
    sól, zmielony pieprz
    na wywar
    1 szklanki wody
    1/2 szklanka białego wytrawnego wina
    1/2 cytryny, pokrojona w cienkie plasterki
    1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
    1 liść laurowy
    5-6 gałązek świeżych ziół, takich jak estragon, koper, i Pietruszka
    1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
    1/2 łyżeczka soli
    sos
    2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
    1 łyżki masła
    1 szalotki pokrojone w kostkę
    100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę
    1/2 szklanka bulionu (drobiowego lub warzywnego)
    1/2 szklanka śmietany kremówki 36%
    pęczek koperku
    sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie

    do podania
    Kawałki cytryny, gruba sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Łosoś:
    Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
    Połączyć wodę, wino, plasterki cytryny, szalotkę, liść laurowy, zioła, ziarenka pieprzu i sól. Przelać do misy wolnowaru, przykryć i gotować w ustawieniu high przez 30 minut.
    Doprawić łososia solą i pieprzem i umieścić w wolnowarze, w wywarze, skórą do dołu. Przykryć i gotować w ustawieniu low, do czasu aż łosoś uzyska jednolity, delikatny różowy kolor i będzie się lekko rozwarstwiał kiedy użyjemy widelca. Można zacząć sprawdzać czy jest już dobrze ugotowany po ok 45 - 60 minutach. Jeżeli trzeba, gotować dalej, aż do osiągnięcia pożądanego rezultatu. Kiedy ryba jest już dobrze ugotowana, możemy wolnowar przestawić w tryb utrzymywania ciepła i tak ryba może czekać do czasu podania, nawet parę godzin.
  • 2. 2.sos:
    Na głębokiej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Wrzucić szalotkę i ogórki, smażyć, mieszając przez ok 5 minut. Dolać bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu tak, aby część sosu odparowała i sos zrobił się gęsty. W trakcie gotowania co chwilę sos mieszać. Kiedy sos nieco zgęstnieje, doprawić pieprzem, solą, odrobiną cukru, a jeżeli wyda nam się za mało kwaśny - sokiem z ogórków. Pogotować jeszcze chwilę o otrzymania żądanej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszać z posiekanym koperkiem
  • image-0skoxke 3. 3.Łososia podawać z ryżem, kawałkiem cytryny, polać sosem ogórkowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować