Karkówka w ostrej marynacie na grill

4.5 (179 ocen)

Sezon grillowy rozpoczęty. Na dobry początek robiłam karkówkę, chyba jedno z najbardziej tradycyjnych grillowych dań. Wyszło pyszne, wyraziste mięso.

Składniki:

  • ok 1 kg karkówki
    marynata
    pęczek pietruszki
    3-4 ząbki czosnku
    1 papryczka jalapeno
    2 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam Kamis Strong z chili ciętym)
    sól
    pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w ostrej marynacie na grill - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-26v4yf6 1. 1.Składniki marynaty wrzucić do blendera, zmiksować na gładką masę. Mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 5 - 6 szt.. Plastry lekko rozbić pięścią. Posmarować z obu stron marynatą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo najlepiej na całą noc.
  • 2. 2. Rozgrzać grill ogrodowy. Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Ułożyć mięso na aluminiowej tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grillować po ok 7 - 10 minut z każdej strony, co jakiś czas obracając, aż mięso będzie miękkie i rumiane. Smacznego!

Porady

Długość pieczenia zależy od grubości plastrów karkówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Jalapeno Karkówka Musztarda

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować