Chłodnik z awokado i ogórków z papryczką jalapeno

0 (0 ocen)

Świetny chłodnik na upały. Nie za gęsty, trochę ostry dzięki dodaniu papryczki jalapeno. Rukola też dodaje odrobinę ostrości.

Składniki:

  • 300 g ogórków + kawałek do dekoracji
    1 awokado, bez skórki i pestki
    1 łyżka soku z cytryny
    1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry, + listki do dekoracji
    2 papryczki jalapeno, bez pestek grubo posiekane
    2 ząbki czosnku
    75 g rukoli
    500 g kefiru szklanki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka grubej soli lub do smaku
    1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik z awokado i ogórków z papryczką jalapeno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z sokiem z cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę,dodać do blendera. Dorzucić czosnek, kolendrę, papryczki jalapeno, rukolę.
  • 2. 2. Zmiksować, dodać kefir, zmiksować ponownie.. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania. Ogórek do dekoracji pokroić w drobną kostkę.
  • 3. 3. Zupę po wyjęciu z lodówki, przed podaniem, jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić. Jeżeli jest za gęsta, możemy dodać nieco zimnej wody. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, posypać kolendrą i pokrojonym ogórkiem, polać zupę oliwą i posypać pieprzem i podawać. Smacznego!

Porady

Ponieważ dysponuję tylko niewielkim blenderem, miksowałam składniki partiami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Jalapeno Kefir Rukola Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować