Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą

0 (0 ocen)

Bulgur, jak wielokrotnie już pisałam, lubię bardzo, to jedna z najsmaczniejszych kasz. Szparagi też lubię. Więc to połączenie musiało się udać. I tak było. I pachniało cytrynowo. Kupiłam burgul z makaronem, ale nie ma znaczenia jakiego użyjecie. Będzie pysznie!

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
    ok 1 i 3/4 szklanki bulionu lub wody

    500 g zielonych szparagów
    110 g świeżego młodego szpinaku (może być mrożony)
    1 cebula pokrojona w kostkę
    3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
    1/2 szklanki bulionu

    ¼ szklanki + dodatkowo 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    2 łyżki. soku z cytryny
    skórka otarta z 1 cytryny
    10 listków świeżej bazylii - pokrojone w cienkie paski
    10 listków świeżej mięty - pokrojone w cienkie paski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bulgur ze szparagami i cytrynową oliwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ugotować bulgur
    Opłukaną wcześniej kaszę zalać bulionem, (1 i 1/2 szklanki, resztę zostawić do dolania) dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką.
    Gotowanie bulguru trwa około 10 minut . Trzeba go gotować tak długo, aż płyn odparuje - jeżeli nadal jest twardy, płyn uzupełnić i gotować do czasu aż kasza będzie miękka, a następnie odstawić na około 5 minut. W trakcie gotowania mieszać co jakiś czas aby nie przywarła do dna garnka.

  • 2. 2.Przygotować szparagi. Umyć, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać - szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Nie trzeba obierać. Odkroić łebki a łodygi pokroić na 3 cm długości kawałki.
  • image-1ls2ojn 3. 3.W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę. oliwy. Dodać pokrojoną cebulę, 2/3 posiekanych ząbków czosnku i podsmażać na średnim ogniu przez ok 1 minutę. Dodać szparagi i pół szklanki bulionu. Przykryć i gotować 5 do 6 minut. Dodać opłukany szpinak i gotować 3 do 4 minut, lekko mieszając, lub do czasu aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą.
  • 4. 4.Wymieszać pozostała 1/4 szklanki oliwy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pozostałym czosnkiem. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem,
    Bulgur przełożyć do miski, rozmieszać widelcem, dodać szparagi ze szpinakiem, polać oliwą, posypać miętą i bazylią. Podawać. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza bulgur Szparagi Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować