Kotlety z karkówki panierowane

4.49 (164 ocen)

Smażone kotlety, panierowane w bułce robię bardzo rzadko, głównie ze względu na ich kaloryczność. Bywają jednak takie dni, kiedy nie chce się nic wymyślać i nie chce się długo stać w kuchni. Wtedy takie danie jest bardzo wygodne. Nie wymaga żadnego myślenia i robi się szybko.

Składniki:

  • 2 kotlety z karkówki wieprzowej
    mąka,
    jajko,
    tarta bułka
    sól
    pieprz

    do namoczenia:
    cebula, pokrojona w plasterki
    1/2 szklanki mleka
    sól pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z karkówki panierowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Kotlety opłukać, osuszyć, lekko rozbić pięścią. W misce ułożyć warstwę cebuli na niej mięso, na wierzchu reszta cebuli. Zalać mlekiem doprawionym solą i pieprzem, odstawić na 2 - 3 godziny, można na całą noc.
  • image-0sxn8xq 2. 2.Po tym czasie kotlety wyjąć z mleka i osuszyć. Posypać lekko z obu stron solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, nadmiar strzepując, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w tartej bułce.
  • 3. 3 Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, aż będą miękkie i rumiane (po ok 3 minuty z każdej strony). Można podawać lub patelnię przykryć i jeszcze parę minut dosmażać kotlety pod przykryciem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować