Od kiedy znalazłam miejsce w którym mogę kupić kotlety schabowe z długą kostką, chętnie z tej możliwości korzystam. Zwłaszcza jeżeli schab przeznaczony jest na grill. Dzisiaj kotlety w cytrusowej marynacie.
Składniki:
2 kotlety schabowe z kostką, gr. ok 2 cm
marynata
sok z 1/2 pomarańczy
3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 - 3 łyżki oleju kujawskiego cytryna z bazylią
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
sól
Schab z kostką w cytrusowej marynacie z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Kotlety opłukać i osuszyć.
2.2 Czosnek drobno posiekać lub zgnieść przez praskę. Do miseczki nalać oliwę, sok z pomarańczy , dodać posiekany czosnek, posiekany rozmaryn i pieprz. Wymieszać.
3.3 W tak przygotowanej marynacie obtoczyć ze wszystkich stron posolone mięso, odłożyć aby przeszło smakami na co najmniej godzinę , a najlepiej kilka godzin.
4.4.Smażyć na grillu, po kilka minut z każdej strony (ok 5 min z każdej), tak aby mięso ładnie się zrumieniło. Smacznego!
Komentarze