Zupa pomidorowa z winem

0 (0 ocen)

Bardzo wiosenna zupa. Dodanie czerwonego, wytrawnego wina sprawiło, że zwykła "pomidorowa" zamieniła się w całkiem wykwintną zupę.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
    ok 1 szklanki posiekanej cebuli
    4 ząbki czosnku, starte
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    1/2 łyżeczki soli
    świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    1000 ml wywaru z kurczaka lub bulionu
    400 g pomidorów krojonych - puszka
    150 - 200 g świeżego szpinaku
    1 szklanka makaronu typu drobne muszelki
    1 łyżka octu balsamicznego
    świeżo starty parmezan do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Wina

Zupa pomidorowa z winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu mieszając aż zmiękną około 5 minut.

  • 2. 2. Wymieszać z przyprawami - oregano, bazylią tymiankiem, pieprzem a następnie dolać wino. Dodać bulion i pomidory. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia na średnim ogniu, około 10 minut.
  • 3. 3.Dodaj szpinak i gotować, aż zmięknie, co jakiś czas mieszając, około 5 minut . W międzyczasie ugotować makaron. Zupę doprawić octem solą i pieprzem. Podawać z makaronem , posypaną parmezanem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Szpinak Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować