Dorada z grilla

0 (0 ocen)

Dorada to jedna z moich ulubionych ryb. Nie potrzebuje wielu przypraw. Gdybym kupiła ją na targowisku gdzieś w ciepłym kraju, użyłabym tylko soli. I to by wystarczyło. Kupioną u nas przyprawiam nieco bardziej - dodaję jeszcze pieprz i trochę ziół.

Składniki:

  • 2 małe wypatroszone dorady
    pieprz z kolendrą
    sól morska
    oliwa z oliwek
    świeże zioła (rozmaryn, bazylia, kolendra)
    2 ząbki czosnku
    cytryna do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Grill

Dorada z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1d3l95v 1. 1.Ryby umyć i dobrze osuszyć. Obsypać solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz. Do środka każdej ryby włożyć ząbek czosnku, i zioła. Z wierzchu dorady posmarować oliwą.
  • 2. 2.Tak przygotowane ułożyć na tacce do grillowania - tez lekko naoliwionej, i umieścić na rozpalonym grillu. Piec ok 20 minut, w połowie czasu ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Smacznego!

Porady

Trzeba pamiętać o posmarowaniu ryby i tacki oliwą. Pierwszy raz zapomniałam i skórka nieco się "podarła" przy przewracaniu ryby na drugą stronę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorada Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować