Barania łopatka długo pieczona

4.47 (203 ocen)

Pyszna i prosta do przygotowania baranina.inspiracją był przepis Jamiego Olivera

Składniki:

  • ok 1400 g łopatki baraniej
    8 - 10 ząbków czosnku
    2 gałązki świeżego rozmarynu igiełki oberwane
    sól,
    pieprz (u mnie kolendrowy)
    2 - 3 łyżki oliwy
    główka czosnku do pieczenia
    2 gałązki rozmarynu do pieczenia
    2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Barania łopatka długo pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Łopatkę umyć, osuszyć. Mięso ponakłuwać i w nacięcia włożyć połowę ząbków czosnku. Jeżeli są za duże przekroić na pół. Pozostałe ząbki zetrzeć w blenderze z igiełkami rozmarynu i oliwą. Łopatkę posolić, posypać pieprzem, posmarować ze wszystkich stron oliwą z czosnkiem i rozmarynem, zawinąć w folię, włożyć na noc do lodówki.
  • 2. 2. Następnego dnia doprowadzić mięso do temperatury pokojowej, Piekarni nagrzać do maksymalnej temperatury. Na dnie brytfanny rozłożyć ząbki czosnku, nie obierać, i dwie gałązki rozmarynu, na wierzchu ułożyć nasze mięso, polać oliwą , położyć parę ząbków czosnku, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 170 st C. i piec przez 4 godziny. Po dwóch godzinach podlać mięso winem.
  • 3. 3. Mięso jest upieczone kiedy bez problemu odchodzi od kości. Mięso wyjąć, przykryć folią, doprawić sos. Można dodać nieco masła i śmietany. Ja tylko trochę go odparowałam - był tak smaczny,że nie wymagał, moim zdaniem, żadnych dodatków.
  • image-10vctaj 4. 4.Jeżeli jemy mięso zaraz po upieczeniu, podajemy je po prostu na półmisku, dzielimy i polewamy sosem. ponieważ nasze było przewidziane do jedzenia na drugi dzień, po lekkim przestudzeniu, oddzieliłam mięso od kości, a następnego dnia, pokrojone w plastry , odgrzałam w sosie.

Porady

Zaraz po upieczeniu oddzieliłam ją od kości, po schłodzeniu przez noc w lodówce dała się pokroić w równe plastry. Oczywiście nie trzeba czekać do następnego dnia. Wystarczy doprawić sos i zjadać po wyjęciu z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować