REKLAMA

Miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym

wyświetlono: 2997 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 2

Kruche placki przełożone kremem budyniowo-maślanym i musem jabłkowym. Wierzch pokryty masą kajmakową z prażonymi orzechami sprawia, że ciasto jest słodkie i chrupiące. Idealne na 2-3 dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą.

opublikowany: 01.12.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto: (na 2 blaty o wym. 25x30 cm):
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    120 g margaryny
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody

    Masa budyniowo-maślany: 2 budynie śmietankowe z cukrem
    3 szklanki mleka
    200g masła

    mus jabłkowy:1 litr musu z jabłek
    2 galaretki czerwone
    sok wyciśnięty z jednej cytryny

    ponadto:1 puszka (400g) masy kajmakowej
    300 g posiekanych orzechów włoskich
Ocena:

(średnia 5 z 178 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać z sodą. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić dno blachy (o wym 25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub rozwałkować na prostokąt i przenieść na blaszkę z papierem. Piec na złoty kolor około 12-15 minut minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym 2. Mus jabłkowy: mus wyłożyć ze słoika na patelnię i podprażyć z sokiem z cytryny. Następnie dodać galaretki  i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić.
  • 3. Krem budyniowo-maślany: dwie szklanki mleka zagotować, a w pozostałym dokładnie wymieszać budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Budyń odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać porcjami ostudzony budyń.
  • miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym 4. Przełożenie: na dno blaszki wyłożyć pierwszy blat kruchego ciasta, a na to połowę kremu budyniowo-maślanego.
  • Na wierzchu rozprowadzić mus jabłkowy, a na nim pozostałą część kremu. Całość przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować podgrzaną masę kajmakową. Posypać podprażonymi, pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby 5. Na wierzchu rozprowadzić mus jabłkowy, a na nim pozostałą część kremu. Całość przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować podgrzaną masę kajmakową.
  • Posypać podprażonymi, pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego! 6. Posypać podprażonymi, pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Miodownik Dodane przez: atusia
miodownik Dodane przez: atusia


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: rena123 portret

Biszkopt z musem jabłkowym, malinami i kremem mascarpone

Bardzo proste w przygotowaniu, efektowne i pyszne ciasto.

kategoria: Galareta Ciasta Desery galaretki mus musy mus jabłkowy opublikowany: 05.06.2021 | wyświetlono: 1021 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: katarzynka455

Ciasto z kremem i musem jabłkowym

Ciasto trochę kombinowane ale było smaczne.

kategoria: Ciasta Desery ciastka biszkopty galaretki mus musy mus jabłkowy opublikowany: 24.10.2016 | wyświetlono: 465 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE