Miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym

  • wyświetlono: 2579 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 2

Kruche placki przełożone kremem budyniowo-maślanym i musem jabłkowym. Wierzch pokryty masą kajmakową z prażonymi orzechami sprawia, że ciasto jest słodkie i chrupiące. Idealne na 2-3 dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą.

IMG_1607 — kopia
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:
Ciasto: (na 2 blaty o wym. 25x30 cm):
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
120 g margaryny
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody

Masa budyniowo-maślany: 2 budynie śmietankowe z cukrem
3 szklanki mleka
200g masła

mus jabłkowy:1 litr musu z jabłek
2 galaretki czerwone
sok wyciśnięty z jednej cytryny

ponadto:1 puszka (400g) masy kajmakowej
300 g posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać z sodą. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić dno blachy (o wym 25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub rozwałkować na prostokąt i przenieść na blaszkę z papierem. Piec na złoty kolor około 12-15 minut minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym2. Mus jabłkowy: mus wyłożyć ze słoika na patelnię i podprażyć z sokiem z cytryny. Następnie dodać galaretki  i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić.
  • 3. Krem budyniowo-maślany: dwie szklanki mleka zagotować, a w pozostałym dokładnie wymieszać budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Budyń odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać porcjami ostudzony budyń.
  • miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym4. Przełożenie: na dno blaszki wyłożyć pierwszy blat kruchego ciasta, a na to połowę kremu budyniowo-maślanego.
  • Na wierzchu rozprowadzić mus jabłkowy, a na nim pozostałą część kremu. Całość przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować podgrzaną masę kajmakową. Posypać podprażonymi, pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby5. Na wierzchu rozprowadzić mus jabłkowy, a na nim pozostałą część kremu. Całość przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować podgrzaną masę kajmakową.
  • Posypać podprażonymi, pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!6. Posypać podprażonymi, pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na słodkokrem budyniowyboże narodzeniedo kawymus jabłkowyMiodownik

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto z kremem budyniowym, truskawkami i...

To najlepsze ciasto z truskawkami...

ciasto z kremem i musem jablkowymm

Dodane przez: katarzynka455

Ciasto z kremem i musem jabłkowym

Ciasto trochę kombinowane ale...

image-0y2w205

Dodane przez: aliss06

Ciasto z kremem budyniowym i bananem

Cudownie kremowa i delikatna masa...

Miodownik z musem brzoskwiniowym

Dodane przez: agarybak76

Miodownik z musem brzoskwiniowym

Doskonałe ciasto, nie tylko na...

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: juchab

Makowe ciasto z jabłkami i kremem budyniowym

Wiadomo, że połączenie maku i jabłek...

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kremem budyniowym

Ciemny biszkopt, krem z jabłek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE