Miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym

4.84 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche placki przełożone kremem budyniowo-maślanym i musem jabłkowym. Wierzch pokryty masą kajmakową z prażonymi orzechami sprawia, że ciasto jest słodkie i chrupiące. Idealne na 2-3 dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto: (na 2 blaty o wym. 25x30 cm):
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    120 g margaryny
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody

    Masa budyniowo-maślany: 2 budynie śmietankowe z cukrem
    3 szklanki mleka
    200g masła

    mus jabłkowy:1 litr musu z jabłek
    2 galaretki czerwone
    sok wyciśnięty z jednej cytryny

    ponadto:1 puszka (400g) masy kajmakowej
    300 g posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.84 (202 ocen)

Miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać z sodą. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić dno blachy (o wym 25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub rozwałkować na prostokąt i przenieść na blaszkę z papierem. Piec na złoty kolor około 12-15 minut minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym 2. Mus jabłkowy: mus wyłożyć ze słoika na patelnię i podprażyć z sokiem z cytryny. Następnie dodać galaretki  i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić.
  • 3. Krem budyniowo-maślany: dwie szklanki mleka zagotować, a w pozostałym dokładnie wymieszać budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Budyń odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać porcjami ostudzony budyń.
  • miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym 4. Przełożenie: na dno blaszki wyłożyć pierwszy blat kruchego ciasta, a na to połowę kremu budyniowo-maślanego.
  • Na wierzchu rozprowadzić mus jabłkowy, a na nim pozostałą część kremu. Całość przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować podgrzaną masę kajmakową. Posypać podprażonymi, pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby 5. Na wierzchu rozprowadzić mus jabłkowy, a na nim pozostałą część kremu. Całość przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować podgrzaną masę kajmakową.
  • Posypać podprażonymi, pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego! 6. Posypać podprażonymi, pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować