Kruche placki przełożone kremem budyniowo-maślanym i musem jabłkowym. Wierzch pokryty masą kajmakową z prażonymi orzechami sprawia, że ciasto jest słodkie i chrupiące. Idealne na 2-3 dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
Ciasto: (na 2 blaty o wym. 25x30 cm):
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
120 g margaryny
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
Masa budyniowo-maślany: 2 budynie śmietankowe z cukrem
3 szklanki mleka
200g masła
mus jabłkowy:1 litr musu z jabłek
2 galaretki czerwone
sok wyciśnięty z jednej cytryny
ponadto:1 puszka (400g) masy kajmakowej
300 g posiekanych orzechów włoskich
Miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiać z sodą. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić dno blachy (o wym 25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub rozwałkować na prostokąt i przenieść na blaszkę z papierem. Piec na złoty kolor około 12-15 minut minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
2.Mus jabłkowy: mus wyłożyć ze słoika na patelnię i podprażyć z sokiem z cytryny. Następnie dodać galaretki i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić.
3.Krem budyniowo-maślany: dwie szklanki mleka zagotować, a w pozostałym dokładnie wymieszać budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Budyń odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać porcjami ostudzony budyń.
4.Przełożenie: na dno blaszki wyłożyć pierwszy blat kruchego ciasta, a na to połowę kremu budyniowo-maślanego.
5.Na wierzchu rozprowadzić mus jabłkowy, a na nim pozostałą część kremu. Całość przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować podgrzaną masę kajmakową.
6.Posypać podprażonymi, pokruszonymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!
Komentarze