REKLAMA

Cycki murzynki

wyświetlono: 64000 | dodany do książki kucharskiej: 16 | polecenia: 2

To ciasto gościło w moim domu od lat, na długi czas o nim zapomniałam, pochłonięta wymyślaniem nowych przepisów, przypomniał mi o nim mąż kiedy rzekł do mnie „zjadłbym cycuszków „-jakkolwiek to brzmi :D no więc zrobiłam i dzielę się przepisem mojej wersji tego ciasta.

opublikowany: 19.03.2017
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Blacha 25/30 cm
    Ciasto makowo-kokosowe:
    6 białek
    ½ szklanki cukru
    1 szklanka suchego maku
    1 szklanka wiórek kokosowych

    Krem budyniowy:
    ½ litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    5 łyżek cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1,5 kostki masła 82%
    Kilka kropli aromatu migdałowego
    120 g okrągłych biszkoptów –używam petitki
    1 galaretka np. agrestowa
    rodzynki

    Polewa czekoladowa:
    125 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mleka
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 czubata łyżeczka żelatyny
Ocena:

(średnia 4.97 z 145 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • image-2bgg54v 1. Ciasto:
    Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę, cały czas ubijając wsypywać stopniowo cukier, ubijać aż masa będzie bardzo gęsta, wsypać wiórki kokosowe oraz suchy mak, delikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera,
  • image-0axr5j4 2. ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, piec 30 minut w temp 180*c.
    Po upieczeniu wystudzić.
  • image-0896a3o 3. Krem:
    ½ szklanki mleka odlać, dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i żółtka, zmiksować do jednolitej konsystencji bez grudek, resztę zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlać masę z mąką i ugotować budyń. Wystudzić.
  • image-0ys5wi2 4. Miękkie masło o temp pokojowej zmiksować na puch, miksując dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, wlać kilka kropli migdałowego aromatu, miksować do powstania gęstego kremu.
  • image-0omgkap 5. Masą przełożyć ciasto.Galaretę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić, maczać w zimnej galaretce biszkopty wykładać na ciasto, resztę tężejącej galaretki wylać między biszkopty na krem. Schłodzić w lodówce.
  • image-1jwehff 6. Polewa:
    Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
    Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
    Gotową polewę rozprowadzić na biszkoptach na środku ułożyć po jednej rodzynce, zostawić na noc w lodówce.
    Słodkich wypieków.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

cycki murzynki Dodane przez: Jolanta KG


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: smak i uczucie smak i uczucie

Ciasto "Cycki Murzynki"

bardzo smaczne ciasto na podkładzie makowym

kategoria: Ciasta Desery biszkopty opublikowany: 31.03.2015 | wyświetlono: 69353 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Cycki Murzynki

Pyszne i delikatne ciasto, na każdą okazję.

kategoria: Ciasta Desery biszkopty opublikowany: 27.05.2015 | wyświetlono: 4604 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0
Dodane przez: Milena127 IMG_20210913_200422

Cycki murzynki

Wilgotne ciasto kakaowe, przełożone masą z kremówki oraz biszkoptami. Sprawdzi się na różnych okazjach.

kategoria: Ciasta opublikowany: 08.05.2017 | wyświetlono: 1030 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE