Cycki murzynki

  • wyświetlono: 38824 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 2

To ciasto gościło w moim domu od lat, na długi czas o nim zapomniałam, pochłonięta wymyślaniem nowych przepisów, przypomniał mi o nim mąż kiedy rzekł do mnie „zjadłbym cycuszków „-jakkolwiek to brzmi :D no więc zrobiłam i dzielę się przepisem mojej wersji tego ciasta.

IMG_20190918_121058
  • 100min

Składniki

Blacha 25/30 cm
Ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
½ szklanki cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka wiórek kokosowych

Krem budyniowy:
½ litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 kostki masła 82%
Kilka kropli aromatu migdałowego
120 g okrągłych biszkoptów –używam petitki
1 galaretka np. agrestowa
rodzynki

Polewa czekoladowa:
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Cycki murzynki

  • image-2bgg54v1. Ciasto:
    Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę, cały czas ubijając wsypywać stopniowo cukier, ubijać aż masa będzie bardzo gęsta, wsypać wiórki kokosowe oraz suchy mak, delikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera,
  • image-0axr5j42. ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, piec 30 minut w temp 180*c.
    Po upieczeniu wystudzić.
  • image-0896a3o3. Krem:
    ½ szklanki mleka odlać, dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i żółtka, zmiksować do jednolitej konsystencji bez grudek, resztę zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlać masę z mąką i ugotować budyń. Wystudzić.
  • image-0ys5wi24. Miękkie masło o temp pokojowej zmiksować na puch, miksując dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, wlać kilka kropli migdałowego aromatu, miksować do powstania gęstego kremu.
  • image-0omgkap5. Masą przełożyć ciasto.Galaretę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić, maczać w zimnej galaretce biszkopty wykładać na ciasto, resztę tężejącej galaretki wylać między biszkopty na krem. Schłodzić w lodówce.
  • image-1jwehff6. Polewa:
    Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
    Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
    Gotową polewę rozprowadzić na biszkoptach na środku ułożyć po jednej rodzynce, zostawić na noc w lodówce.
    Słodkich wypieków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylarodzynkikrem budyniowyciasto makowepolewa czekoladowaświątecznedla gościPoczęstunekciasto z makiemprzekładane ciastoprzepis_miesiąca1000warstwowe ciastociasta z krememwypieki na słodkociasta z biszkoptami

Komentarze

Podobne przepisy

Murzynek

Dodane przez: aga888

Murzynek

Murzynek z polewą czekoladową i...

Murzynek

Dodane przez: bieniaszka

Murzynek

Kryzysowe ciasto z mojego dzieciństwa.

image-1fq0kuq

Dodane przez: Teodorka

Ciasto "Cycek teściowej"

Przepis pochodzi z książki "103...

cycki indianki

Dodane przez: Aninka88

Cycki Indianki

przepis dostałam od koleżanki,...

Murzynek

Dodane przez: _rybka20_

Murzynek

To ulubione ciasto mojego męża...

Dodane przez: Jenne

Murzynek

Takiego murzynka piekłam z tatą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE