REKLAMA

Sałatka tortowa

wyświetlono: 81898 | dodany do książki kucharskiej: 79 | polecenia: 2

Sałatka ta, na szpinakowym biszkopcie podbiła serca moich sylwestrowych Gości. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu!

opublikowany: 02.01.2017
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Biszkopt szpinakowy na formę 19x28cm:
    3 jajka 150g świeżego szpinaku
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
    3 łyżki mąki pszennej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ponadto:
    1 serek jogurtowy
    2 piersi z kurczaka
    1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros"
    2 szczypty kurkumy
    2 łyżki oleju rzepakowego
    6 łyżek majonezu
    3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
    200g sera żółtego w kawałku
    1 duży słoik papryki konserwowej
    5 jajek ugotowanych na twardo
    40g tartego parmezanu
    1 puszka groszku konserwowego
    2 duże pęczki szczypiorku
Ocena:

(średnia 4.97 z 145 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem jogurtowym.
  • 2. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze. Wykładamy na serek.
  • 3. 3 łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka. Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.
  • 4. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Wioleczka1

Sałatka tortowa - grzybowa polana

Ładnie prezentująca się na stole sałatka

kategoria: Sałatki opublikowany: 22.02.2016 | wyświetlono: 3629 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: beniawojt beniawojt

Ciasto Kostka tortowa

Ciasto w sam raz na święta,pełne pysznych smaków,na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

kategoria: Ciasta ciasto z kremem Desery biszkopty opublikowany: 21.10.2015 | wyświetlono: 1730 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE