Sałatka tortowa

4.41 (222 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 8 osób

Sałatka ta, na szpinakowym biszkopcie podbiła serca moich sylwestrowych Gości. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu!

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt szpinakowy na formę 19x28cm:
    3 jajka 150g świeżego szpinaku
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    2 ząbki czosnku
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
    3 łyżki mąki pszennej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ponadto:
    1 serek jogurtowy
    2 piersi z kurczaka
    1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros"
    2 szczypty kurkumy
    2 łyżki oleju rzepakowego
    6 łyżek majonezu
    3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
    200g sera żółtego w kawałku
    1 duży słoik papryki konserwowej
    5 jajek ugotowanych na twardo
    40g tartego parmezanu
    1 puszka groszku konserwowego
    2 duże pęczki szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.41 (222 ocen)

Zobacz również:

Torty Biszkopty Sałatki

Sałatka tortowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem jogurtowym.
  • 2. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze. Wykładamy na serek.
  • 3. 3 łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka. Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.
  • 4. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Sałata Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować