Sernik orzechowy

  • wyświetlono: 5589 |
  • dodany do książki kucharskiej: 93 |
  • polecenia: 5

Delikatny i puszysty sernik z masą krówkową.

Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

CIASTO:

- 1 szkl. mąki
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 100 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 żółtka

MASA SEROWA:

- 1 kg sera sernikowego
- 1 szkl. cukru pudru
- 6 jajek
- 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 50 g roztopionego masła
- 3/4 puszki masy krówkowej (orzechowej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik orzechowy

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiać, dodać masło i wszystko posiekać nożem. Dodać cukier puder, sól i zółtka. Posiekać nożem, a następnie szybko wyrobić rękoma ciasto i na ok. 1 godz. włożyć do lodówki.
    Po wyjęciu ciasta, rozwałkować je i wylepić nim spód tortownicy o średnicy 24-26 cm. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. MASA SEROWA;

    - Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Ciągle miksując porcjami dodawać ser, roztopione masło (schłodzone), cukier waniliowy oraz obie mąki. Dokładnie wymieszać.
    - Białka ubić z solą na sztywną pianę.
    - Masę serową podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać masę krówkową orzechową, a do drugiej dołożyć 1,5 łyżki mąki pszennej. Każdą z części mas dokładnie wymieszać. Na koniec do każdej z nich dodać po połowie ubitej z białek piany i delikatnie wymieszać.

    Na upieczony spód ciasta wylewać masy serowe na przemian (jak na zebrę - efekt warstw).

    Piec ok.70 minut w temp. 170 stopni.

    Po upieczeniu zostawić sernik na 10 minut w wyłączonym piekarniku, a potem przy lekko uchylonych drzwiczkach pozostawić go do przestygnięcia.

    Wystudzony sernik polać polewą czekoladową.
KHWS_02-2015

Porady

Najlepszą polewą będzie polewa o smaku orzechowym. Taka wyjdzie nam, gdy przygotowując polewę czekoladową dodamy do niej 2- 3 łyżki masy krówkowej orzechowej (która pozostała nieużyta do masy serowej).

W zależności od smaku masy krówkowej dodanej do masy serowej, możemy zrobić sernik o smaku kakaowym lub właśnie orzechowym.

Jeśli używamy masy kajmakowej tradycyjnej (toffi) łączymy ją z rozpuszczoną w kąpieli gorzką czekoladą (50g).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylasernikkruche ciastomasa krówkowaser białyzebrasłodki deserświąteczne wypiekiSernik inaczejciasto z seremsernik tradycyjnyser na sernikser w wiaderkumasa kajmakowa orzechowapasyser sernikowysernik w paskisernik w innej wersjisernik w innej odsloniesernik a la zebra

Komentarze

Podobne przepisy

image-2777vpa

Dodane przez: Kasia_S

Sernik orzechowy

obłędny w smaku

sernik z masą orzechową

Dodane przez: majka190382

SERNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ

Przepis na sernik, który nigdy...

sernik orzechowy

Dodane przez: edytakkk

Sernik orzechowy

Mój ulubiony, stworzony przeze...

sernik z kulkami orzechowymi

Dodane przez: mariosylwia

Sernik z kulkami orzechowymi

Przepis na ten pyszny sernik pochodzi...

Sernik z orzechową masą

Dodane przez: Bo-Bożena

Sernik z masą orzechową

Sernik w orzechowym biszkopcie...

Sernik orzechowy

Dodane przez: Melasa97

Sernik orzechowy

Ten wyjątkowy sernik jest puszysty,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE