Sernik orzechowy

4.77 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 8 osób

Delikatny i puszysty sernik z masą krówkową.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    - 1 szkl. mąki
    - 1/3 szkl. cukru pudru
    - 100 g masła
    - 1/4 łyżeczki soli
    - 2 żółtka

    MASA SEROWA:

    - 1 kg sera sernikowego
    - 1 szkl. cukru pudru
    - 6 jajek
    - 1/3 szkl. mąki pszennej
    - 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
    - 50 g roztopionego masła
    - 3/4 puszki masy krówkowej (orzechowej
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.77 (191 ocen)

Sernik orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiać, dodać masło i wszystko posiekać nożem. Dodać cukier puder, sól i zółtka. Posiekać nożem, a następnie szybko wyrobić rękoma ciasto i na ok. 1 godz. włożyć do lodówki.
    Po wyjęciu ciasta, rozwałkować je i wylepić nim spód tortownicy o średnicy 24-26 cm. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. MASA SEROWA;

    - Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Ciągle miksując porcjami dodawać ser, roztopione masło (schłodzone), cukier waniliowy oraz obie mąki. Dokładnie wymieszać.
    - Białka ubić z solą na sztywną pianę.
    - Masę serową podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać masę krówkową orzechową, a do drugiej dołożyć 1,5 łyżki mąki pszennej. Każdą z części mas dokładnie wymieszać. Na koniec do każdej z nich dodać po połowie ubitej z białek piany i delikatnie wymieszać.

    Na upieczony spód ciasta wylewać masy serowe na przemian (jak na zebrę - efekt warstw).

    Piec ok.70 minut w temp. 170 stopni.

    Po upieczeniu zostawić sernik na 10 minut w wyłączonym piekarniku, a potem przy lekko uchylonych drzwiczkach pozostawić go do przestygnięcia.

    Wystudzony sernik polać polewą czekoladową.

Porady

Najlepszą polewą będzie polewa o smaku orzechowym. Taka wyjdzie nam, gdy przygotowując polewę czekoladową dodamy do niej 2- 3 łyżki masy krówkowej orzechowej (która pozostała nieużyta do masy serowej). W zależności od smaku masy krówkowej dodanej do masy serowej, możemy zrobić sernik o smaku kakaowym lub właśnie orzechowym. Jeśli używamy masy kajmakowej tradycyjnej (toffi) łączymy ją z rozpuszczoną w kąpieli gorzką czekoladą (50g).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Sery Ser biały

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
e

To może cię zainteresować