Makowiec w pieluszkach

  • wyświetlono: 27381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 56 |
  • polecenia: 1

Makowiec będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Jest efektowny i pyszny, pięknie się prezentuje. Ciasto jest bardzo delikatne, świeże i słodkie,krem zwilża kruche blaty. Moja rodzina była nim zachwycona. Ten wzór uzyskany w przekroju naprawdę zachwyca. Makowiec to ciasto, którym na pewno sprawicie, że święta będą wyjątkowe.

Cukiereczek
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

• CIASTO na makowiec:
• 600g mąki,
• 200g cukru pudru,
• 1 łyżeczka sody,
• 1 proszek do pieczenia (15g),
• 100g masła,
• 200ml letniego mleka,
• 2 jajka,
• Szczypta soli,
• NADZIENIE MAKOWE:
• 1 szklanka maku,
• 3 łyżki cukru,
• 2 łyżki miodu,
• 2 jajka,
• Olejek migdałowy,
• KREM BUDYNIOWY:
• 2 szklanki mleka,
• 2 cukry waniliowe,
• ½ szklanki cukru,
• 2 łyżki mąki pszennej,
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 250g masła,
• POLEWA:
• 125 g masła,
• 5 łyżek cukru,
• 3 łyżki kakao,
• 1 łyżka żelatyny,
• 2 łyżki wody gorącej,
• 4-5 łyżek śmietany 18%,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec w pieluszkach

  • 
Makowiec w pieluszkach
1. CIASTO na makowiec: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Całość siekamy z zimnym masłem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy jajka, chwilkę siekamy i stopniowo wlewamy letnie mleko zagniatając ciasta. Ciasto dzielimy na 6 równych części ( po około 212g każda) i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki do schłodzenia. Z dwóch części ciasta zrobimy blaty, a z czterech rolady makowe.
  • 
Makowiec w pieluszkach
2. Formę do pieczenia o wymiarach 23x28cm wyścielamy papierem do pieczenia. Jedną z sześciu części ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i umieszczamy w foremce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto 10 minut. Wkładamy zimne ciasto do gorącego piekarnika. Podobnie postępujemy z drugim blatem.
  • 
Makowiec w pieluszkach
3. NADZIENIE MAKOWE: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Następnie odsączamy go na sicie. Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na puch, mieszamy z makiem, a na końcu z pianą z białek. Dodajemy kilka kropel olejku.
  • 
Makowiec w pieluszkach
4. Pozostałe 4 części ciasta rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy makowiec. Rolady układamy obok siebie (zostawiając małe odstępy) w tej samej formie, w której piekliśmy blaty. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Dzięki temu, że ułożymy rolady obok sienie, to urosną nam do góry, a nie na boki – więc będą dużo ładniej wyglądały w cieście (będą okrągłe). Nie należy się przejmować, że rolady się skleją podczas pieczenia. Gotowe rolady studzimy.
  • 
Makowiec w pieluszkach
5. KREM BUDYNIOWY: Do rondla wlewamy 1 i ½ szklanki mleka, dodajemy cukier i cukry waniliowe, zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobioną mąkę. Całość zagotowujemy i gotujemy 2 minuty co jakiś czas mieszając. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem kilka minut aż zrobi się jasne i puszyste. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle ucierając.
  • 
Makowiec w pieluszkach
6. ZŁOŻENIE CIASTA: Na spód foremki układamy jeden blat ciasta. Smarujemy go połową kremu budyniowego.
  • 
Makowiec w pieluszkach
7. Na kremie układamy rolady makowe, które smarujemy resztą kremu budyniowego. Na kremie układamy drugi z blatów. Całość polewamy polewą czekoladową. Makowiec odstawiamy do lodówki.

    Życzę smacznego :)
  • makowiec8. POLEWA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy.
  • makowiec9. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy. Makowiec gotowy!

Porady

Makowiec: 1) Masę makową możemy wzbogacić o bakalie.
2) Makowiec kroimy najlepiej w „połowie”, aby uzyskać ładny efekt.

KH_01-2017

Taki makowiec jest bardzo delikatny - przekona do siebie nawet tych, którzy za tym ciastem nie przepadają.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiciasto świąteczneDesermakWigiliamakowieckrem budyniowyświętaboże narodzeniegwiazdkarolada makowaBoże_Narodzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Makownik japoński

Dodane przez: Magster

MAKOWIEC JAPOŃSKI

W tym roku postanowiłam przygotować...

sero-makowiec

Dodane przez: natka28

sero-makowiec

Przepyszny sero-makowiec, wygląda...

Makowiec biszkoptowy

Dodane przez: Cukiereczek

Makowiec biszkoptowy

To jedno z moich ulubionych ciast...

MAKOWIEC FRANCUSKI

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

MAKOWIEC FRANCUSKI

Makowiec w uproszczonej wersji...

Sero-makowiec z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Sero-makowiec z brzoskwiniami

Idealne ciasto na święta, które...

Makowiec inaczej

Dodane przez: Świeca Urszula

Makowiec inaczej

Mój świąteczny makowiec . Rodzinie...