Pyszne ciasto w kolorach jesieni z masą na bazie budyniu waniliowego z dodatkiem dyni która nadaje mu ładny kolor. Natomiast masa jabłkowa z galaretką cytrynową rewelacyjnie orzeźwia i nadaje lekko kwaskowaty smak. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują i uzupełniają się wzajemni. Ciasto idealne do kawy. Może być tez fajnym pomysłem np. na świątecznym stole.
4.5 (201 ocen)
Porady
1. Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki. 2. Puree z dyni na słodko: ok 350g - 400g dyni Hokkaido, olej kokosowy, cukier z prawdziwą laską wanilii, Z dyni usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Skórę zostawiamy. Układamy w brytfance, posypujemy cukrem waniliowym i na każdy kawałek kładziemy po łyżeczce oleju kokosowego. Brytfankę przykrywamy filią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut do miękkości. Wyjmujemy dynię z piekarnika, studzimy, następnie łyżką wybieramy miąższ. Należy uważać, aby nie zeskrobać skórki razem z miąższem. Skórka po tak długim czasie pieczenia będzie sucha i krucha. Miąższ miksujemy blenderem na gładką masę. Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstego jogurtu. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka lub wody. W tym przypadku upieczoną i obrana ze skórki dynię możemy zmiksować od razu z mlekiem potrzebnym do budyniu :)
Komentarze