Ciasto dyniowo-jabłkowe z waniliową nutą

4.5 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto w kolorach jesieni z masą na bazie budyniu waniliowego z dodatkiem dyni która nadaje mu ładny kolor. Natomiast masa jabłkowa z galaretką cytrynową rewelacyjnie orzeźwia i nadaje lekko kwaskowaty smak. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują i uzupełniają się wzajemni. Ciasto idealne do kawy. Może być tez fajnym pomysłem np. na świątecznym stole.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: (u mnie blaszka 24cm x 28 cm)
    masa budyniowo-dyniowa:
    600 ml mleka,
    2 budynie waniliowe bez cukru (po35g),
    250 g puree z pieczonej dyni ( u mnie z dyni pieczonej na słodko z cukrem waniliowym i olejem kokosowym),
    200 g masła 82%,
    2-3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
    masa jabłkowa:
    700 g jabłek ( po obraniu i oczyszczeniu),
    2 galaretki cytrynowe (proszek),
    100 ml wody,
    3-4 łyżki soku z cytryny,
    masa śmietanowa:
    400 ml śmietany 30%,
    ok. 100 ml gorącej wody,
    galaretka cytrynowa,
    łyżeczka żelatyny
    oraz strata czekolada do dekoracji,
    herbatniki maślane pełnoziarniste,
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Ciasto dyniowo-jabłkowe z waniliową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa budyniowo-dyniowa:
    Budynie rozpuścić dokładnie w 200 ml mleka.
    Puree z dyni miksujemy z 400 ml mleka i zagotowujemy. Gdy zacznie delikatnie bulgotać skręcamy gaz i strumyczkiem wlewamy budyń, cały czas mieszamy aby powstał jednolity gładki krem. Dodajemy cukier w zależności jak słodki mieliśmy mus i jak słodkie lubimy ciasta. Następnie dodajemy kawałki masła ( ja kroję w małą kostkę aby szybciej się rozpuściło) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i i zostanie wchłonięte przez budyń, odstawiamy aby przestygł (najlepiej przykryć np. folią tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch). Przestudzoną masę wykładamy na wartę ciastek, a następnie przykrywamy druga warwą ciastek.
    masa jabłkowa:
    Jabłka obieramy i pokroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wodę i dusić na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Do jabłek wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Przestudzone i lekko tężejące wykładamy ciastka i odstawiamy do stężenia.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę z żelatyną dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Masę śmietanową wylewamy na jabłka i odstawiamy do stężenia. Na koniec dekorujemy starta czekoladową. Smacznego!

Porady

1. Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki. 2. Puree z dyni na słodko: ok 350g - 400g dyni Hokkaido, olej kokosowy, cukier z prawdziwą laską wanilii, Z dyni usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Skórę zostawiamy. Układamy w brytfance, posypujemy cukrem waniliowym i na każdy kawałek kładziemy po łyżeczce oleju kokosowego. Brytfankę przykrywamy filią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut do miękkości. Wyjmujemy dynię z piekarnika, studzimy, następnie łyżką wybieramy miąższ. Należy uważać, aby nie zeskrobać skórki razem z miąższem. Skórka po tak długim czasie pieczenia będzie sucha i krucha. Miąższ miksujemy blenderem na gładką masę. Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstego jogurtu. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka lub wody. W tym przypadku upieczoną i obrana ze skórki dynię możemy zmiksować od razu z mlekiem potrzebnym do budyniu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Galaretka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować