Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy

  • wyświetlono: 497 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Intensywny w smaku, z wyczuwalną nutą piernika i kwaskowym dżemem pomarańczowym. Wbrew pozorom bardzo łatwy!

Joanna Tokarz
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na formę o śr 18cm

Biszkopt orzechowy:
5 jajek
½ szklanki drobnego cukru
150g orzechów włoskich
4 łyżki kaszy manny
1½ łyżki mąki ziemniaczanej

Krem piernikowy:
250ml śmietanki 36%
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 tabliczka czekolady deserowej
150g pierników bez nadzienia
1 kieliszek likieru piernikowego
Ewentualnie kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu pomarańczowego
Pierniczki z nadzieniem pomarańczowym do dekoracji
Pierniczki bez nadzienia do dekoracji

Polewa:
¾ szklanki zimnej wody
1 szklanka cukru kryształu
120ml słodkiej 36% śmietanki
4 łyżki kakao
3 szt. żelatyny w listkach (lub 2 płaskie łyżki sypkiej)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy

  • Tort1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią, dodajemy szczyptę soli i nadal ubijamy aż do uzyskania piany. Powoli dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, czekając, aż pierwsze się całkowicie wmiesza. Do tak przygotowanej piany dodajemy po odrobinie przesianą mąkę wymieszaną z kaszą manną oraz zmielonymi orzechami. Mieszamy powoli, kulistymi ruchami, najlepiej drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25-30 minut (do suchego patyczka- u mnie tym razem było to 26 minut). Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam ciasto na jakieś 10 minut, po czym obkrawamy ranty i delikatnie wyciągamy i usuwamy papier. Studzimy na kratce, a całkowicie wystudzony kroimy na 4 blaty.
    Krem:
    Pierniczki dokładnie mielimy (na proszek), a czekolady łamiemy na małe kosteczki. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania! Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, po czym dokładnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Dodajemy stopniowo pokruszone pierniki, likier, a jeśli masa będzie zbyt gęsta- kilka łyżek gorącej wody. Krem studzimy, a następnie przekładamy do worka cukierniczego z szerszą końcówką (u mnie gwiazdka).
    Przełożenie:
    Słoiczek dżemu dzielimy mniej więcej na 4 części. Smarujemy pierwszy blat dżemem, a następnie wyciskamy krem. Przykładamy kolejnym blatem i czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Ostatni krążek smarujemy od spodu dżemem i przykładamy do kremu. Całość smarujemy pozostałym kremem, który możemy ponownie wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody (ułatwi nam to znacznie wygładzenie wierzchu oraz boków tortu). Wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.
    Polewa:
    Listki żelatyny namaczamy w wodzie wg instrukcji podanej na opakowaniu, a jeśli posiadamy żelatynę sproszkowaną, to zalewamy ją kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia. W garnku (najlepiej stalowym, z grubym dnem) mieszamy wodę, śmietankę, kakao oraz cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, a następnie gotujemy ciągle mieszając aż do delikatnego zgęstnienia. Przygotowaną polewę łączymy z odciśniętymi listkami żelatyny, lub jeśli używamy tej sproszkowanej- to zalewamy polewą napęczniałą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewę hartujemy w misce wypełnionej zimną wodą z lodem cały czas mieszając przez kilka minut. Przed polaniem ciasta przecedzamy przez siteczko, by pozbyć się ewentualnych grudek i pęcherzyków powietrza.
    Formę np. od tarty wykładamy folią spożywczą, na niej układamy np. kokilkę, a na niej zmrożony tort. Chodzi o to, by polewa, którą ciasto oblejemy mogła swobodnie ściekać. Dekorujemy polewą najpierw środek tortu, a następnie brzegi tortu i boku. Pozostawiamy na ok 20 minut w lodówce, po czym przekładamy na paterę i dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam w tym celu żelowego, złotego pisaka, pierniczków wypełnionych pomarańczowym nadzieniem, pierniczków zwykłych, bezików, plastrów pomarańczy. Możliwości jest wiele i wierzę w Waszą kreatywność!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortpiernikorzechyDesersłodkościboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

SZARLOTKA Z SEREM

Dodane przez: Bożena Z.

Jabłecznik z nutą pomarańczy z masą serową

kruche ciasto..masa jabłkowa i...

Tort wiśniowy z migdałową nutą

Dodane przez: zzewa

Tort wiśniowy z migdałową nutą

Dziś polecam Wam pyszny tort wiśniowy...

Tort orzechowy z masą kawową

Dodane przez: AnetaJ

Tort orzechowy z masą kawową

Pyszny tort na bazie biszkoptu...

Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką z mango i pomarańczy

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką...

Taki właśnie torcik jest dla mnie...

image-01fg1k1

Dodane przez: beniawojt

Ciasto piernikowo-serowe z polewą orzechową

Pyszne połączenie ciasta piernikowego...

image-262933l

Dodane przez: wiesiołek

Tort piernikowy

Zamiast piernika zrobiłam tort...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE