Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Intensywny w smaku, z wyczuwalną nutą piernika i kwaskowym dżemem pomarańczowym. Wbrew pozorom bardzo łatwy!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na formę o śr 18cm

    Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    ½ szklanki drobnego cukru
    150g orzechów włoskich
    4 łyżki kaszy manny
    1½ łyżki mąki ziemniaczanej

    Krem piernikowy:
    250ml śmietanki 36%
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    1 tabliczka czekolady deserowej
    150g pierników bez nadzienia
    1 kieliszek likieru piernikowego
    Ewentualnie kilka łyżek gorącej wody

    Dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu pomarańczowego
    Pierniczki z nadzieniem pomarańczowym do dekoracji
    Pierniczki bez nadzienia do dekoracji

    Polewa:
    ¾ szklanki zimnej wody
    1 szklanka cukru kryształu
    120ml słodkiej 36% śmietanki
    4 łyżki kakao
    3 szt. żelatyny w listkach (lub 2 płaskie łyżki sypkiej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Piernik Desery

Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią, dodajemy szczyptę soli i nadal ubijamy aż do uzyskania piany. Powoli dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku, czekając, aż pierwsze się całkowicie wmiesza. Do tak przygotowanej piany dodajemy po odrobinie przesianą mąkę wymieszaną z kaszą manną oraz zmielonymi orzechami. Mieszamy powoli, kulistymi ruchami, najlepiej drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25-30 minut (do suchego patyczka- u mnie tym razem było to 26 minut). Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam ciasto na jakieś 10 minut, po czym obkrawamy ranty i delikatnie wyciągamy i usuwamy papier. Studzimy na kratce, a całkowicie wystudzony kroimy na 4 blaty.
    Krem:
    Pierniczki dokładnie mielimy (na proszek), a czekolady łamiemy na małe kosteczki. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania! Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, po czym dokładnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Dodajemy stopniowo pokruszone pierniki, likier, a jeśli masa będzie zbyt gęsta- kilka łyżek gorącej wody. Krem studzimy, a następnie przekładamy do worka cukierniczego z szerszą końcówką (u mnie gwiazdka).
    Przełożenie:
    Słoiczek dżemu dzielimy mniej więcej na 4 części. Smarujemy pierwszy blat dżemem, a następnie wyciskamy krem. Przykładamy kolejnym blatem i czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Ostatni krążek smarujemy od spodu dżemem i przykładamy do kremu. Całość smarujemy pozostałym kremem, który możemy ponownie wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody (ułatwi nam to znacznie wygładzenie wierzchu oraz boków tortu). Wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.
    Polewa:
    Listki żelatyny namaczamy w wodzie wg instrukcji podanej na opakowaniu, a jeśli posiadamy żelatynę sproszkowaną, to zalewamy ją kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia. W garnku (najlepiej stalowym, z grubym dnem) mieszamy wodę, śmietankę, kakao oraz cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, a następnie gotujemy ciągle mieszając aż do delikatnego zgęstnienia. Przygotowaną polewę łączymy z odciśniętymi listkami żelatyny, lub jeśli używamy tej sproszkowanej- to zalewamy polewą napęczniałą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewę hartujemy w misce wypełnionej zimną wodą z lodem cały czas mieszając przez kilka minut. Przed polaniem ciasta przecedzamy przez siteczko, by pozbyć się ewentualnych grudek i pęcherzyków powietrza.
    Formę np. od tarty wykładamy folią spożywczą, na niej układamy np. kokilkę, a na niej zmrożony tort. Chodzi o to, by polewa, którą ciasto oblejemy mogła swobodnie ściekać. Dekorujemy polewą najpierw środek tortu, a następnie brzegi tortu i boku. Pozostawiamy na ok 20 minut w lodówce, po czym przekładamy na paterę i dekorujemy wedle uznania. Ja użyłam w tym celu żelowego, złotego pisaka, pierniczków wypełnionych pomarańczowym nadzieniem, pierniczków zwykłych, bezików, plastrów pomarańczy. Możliwości jest wiele i wierzę w Waszą kreatywność!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Wprowadź kod online lub pokaż... więcej»
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
+
25% przy zakupach za min. 199,99 zł
Online
Stacjonarnie

Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:GPSZ25
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat -30% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
-20% dodatkowego rabatu na kol... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Online
Stacjonarnie

-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
-30% przy zakupach za min. 229zł*
-30% przy zakupach za min. 229zł*
30% rabatu na cały asortyment... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
+
-30% przy zakupach za min. 229zł*
Online
Stacjonarnie

30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
-30% na okulary korekcyjne
-30% na okulary korekcyjne
Rabat 30% na kompletną parę ok... więcej»
Kod rabatowy:200270
Zobacz
+
-30% na okulary korekcyjne
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:200270
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM

To może cię zainteresować