1.Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec żółtka i cukier.
Następnie dodać mąkę zmieszaną z budyniem,kakao i proszkiem do pieczenia oraz masę kajmakową.
Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
Foremkę z kominkiem o średnicy 18 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką,wlać masę.
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
2.Kawę rozpuścić w gorącej wodzie,dodać cukier,wymieszać i ostudzić.
Do miseczki wlać 1/3 mleka,pozostałe mleko przelać do garnka i zagotować.
Do miski z mlekiem wsypać budyń,cukier i mąkę,dokładnie wymieszać.
Wlać na gotujące się mleko,cały czas mieszając ugotować budyń.
Zdjąć z pieca i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i cały czas miksując,dodawać stopniowo zimny budyń.
3.Zimne ciasto przekroić na połowę i nasączyć ponczem.
Na dolną połowę wyłożyć krem,przykryć drugą połową.
4.Puszkę z masą kajmakową włożyć do garnka z wodą,tak aby poziom wody kończył się ponad połową puszki.
Podgrzać,kiedy masa będzie płynna,polać wierzch baki i posypać posiekanymi orzechami.
Komentarze