Piernik rumowy przekładany masą bydyniową

  • wyświetlono: 868 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Miękki, aromatyczny i smaczny piernik rumowy przekładany masą budyniową.

Bo-Bożena
  • 25 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Forma 24/34cm.

750 g mąki
300 g miodu prawdziwego
250 g cukru
3 żółtka
2 jajka
150 g masła
3 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
po 1/2 łyżeczki cynamony i gałki muszkatołowej
szczypta soli

Masa:
3/4 litra mleka
szklanka cukru
2 żółtka
2 kostki masła
2,5 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
kieliszek rumu
4 galaretki

Wierzch:
200 g czekolady mlecznej lub deserowej
150 g orzechów włoskich
4-5 łyżek mleka

Do nasączenia:
1,5 szklanki mocnej herbaty
2 łyżeczki cukru
50 ml rumu

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik rumowy przekładany masą bydyniową

  • 1. Do masła dodać miód, cukier,mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników, wystudzić.
    Wbić jajka i żółtka, zmiksować.
    Mąkę wymieszać z soda, przyprawą, gałką, cynamonem i solą, wsypać do masy miodowej, zmiksować.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 dni do lodówki.
  • 2. Schłodzone ciasto podzielić na 5 części ( około 300 g każda) upiec cienkie placki.
  • 3. Masa:
    Do mleka dodać maki, cukier, żółtka, dokładnie roztrzepać, mieszając ugotować budyń, wystudzić.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzony budyń , na koniec porcjami wlać rum.
  • 4. Galaretki rozpuścić każda osobno w 250 ml wrzątku, odstawić do stężenia. Stężałe pokroić w kostkę, wszystkie razem zmieszać.
  • 5. Masę podzielić na 4 części, wymieszane galaretki również podzielić na 4 równe części.
    Do herbaty dodać cukier i rum.
  • 6. Przełożenie ciasta:

    Przed przełożeniem dokładnie nasączyć każdy blat ciasta.

    Na nasączony blat wyłożyć jedną czwartą część masy, rozsypać jedna czwartą pokrojonych galaretek , przykryć ciastem , delikatnie docisnąć.
  • 7. Czekoladę połamać, rozpuścić, dodać mleko, dokładnie wymieszać, polać gotowe ciasto, posypać pokruszonymi orzechami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladapiernikorzechyciastaświętagalaretkiboże narodzenieciasta przekładane

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik pryekadanz powidami

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Piernik przekładany powidłami

Piernik przekładany powidłami to...

piernik

Dodane przez: izaa_a

piernik przekładany na zbożowej kawie

aromatyczny szybki piernik...

piernik  z przyprawą korzenna

Dodane przez: Bożena Z.

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

prosty i smaczny-polecam

Piernik z masą marcepanową

Dodane przez: Jaga85

Piernik z masą marcepanową

Już dawno obiecałam sobie, że muszę...

Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi

Dodane przez: Di bloguje

Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami...

Piernik jest łatwy, pachnący i...

Ekspresowy makowiec z masy makowej przekładany herbatnikami

Dodane przez: Di bloguje

Ekspresowy makowiec z masy makowej przekładany...

Jeśli jesteście zabiegani lub macie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE