Piernik rumowy przekładany masą bydyniową

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miękki, aromatyczny i smaczny piernik rumowy przekładany masą budyniową.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 24/34cm.

    750 g mąki
    300 g miodu prawdziwego
    250 g cukru
    3 żółtka
    2 jajka
    150 g masła
    3 łyżeczki sody
    przyprawa do piernika
    po 1/2 łyżeczki cynamony i gałki muszkatołowej
    szczypta soli

    Masa:
    3/4 litra mleka
    szklanka cukru
    2 żółtka
    2 kostki masła
    2,5 łyżki mąki pszennej
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru pudru
    kieliszek rumu
    4 galaretki

    Wierzch:
    200 g czekolady mlecznej lub deserowej
    150 g orzechów włoskich
    4-5 łyżek mleka

    Do nasączenia:
    1,5 szklanki mocnej herbaty
    2 łyżeczki cukru
    50 ml rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Galaretki

Piernik rumowy przekładany masą bydyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do masła dodać miód, cukier,mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników, wystudzić.
    Wbić jajka i żółtka, zmiksować.
    Mąkę wymieszać z soda, przyprawą, gałką, cynamonem i solą, wsypać do masy miodowej, zmiksować.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 dni do lodówki.
  • 2. Schłodzone ciasto podzielić na 5 części ( około 300 g każda) upiec cienkie placki.
  • 3. Masa:
    Do mleka dodać maki, cukier, żółtka, dokładnie roztrzepać, mieszając ugotować budyń, wystudzić.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzony budyń , na koniec porcjami wlać rum.
  • 4. Galaretki rozpuścić każda osobno w 250 ml wrzątku, odstawić do stężenia. Stężałe pokroić w kostkę, wszystkie razem zmieszać.
  • 5. Masę podzielić na 4 części, wymieszane galaretki również podzielić na 4 równe części.
    Do herbaty dodać cukier i rum.
  • 6. Przełożenie ciasta:

    Przed przełożeniem dokładnie nasączyć każdy blat ciasta.

    Na nasączony blat wyłożyć jedną czwartą część masy, rozsypać jedna czwartą pokrojonych galaretek , przykryć ciastem , delikatnie docisnąć.
  • 7. Czekoladę połamać, rozpuścić, dodać mleko, dokładnie wymieszać, polać gotowe ciasto, posypać pokruszonymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Galaretka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować