Miękki, aromatyczny i smaczny piernik rumowy przekładany masą budyniową.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma 24/34cm.
750 g mąki
300 g miodu prawdziwego
250 g cukru
3 żółtka
2 jajka
150 g masła
3 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
po 1/2 łyżeczki cynamony i gałki muszkatołowej
szczypta soli
Piernik rumowy przekładany masą bydyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do masła dodać miód, cukier,mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się składników, wystudzić.
Wbić jajka i żółtka, zmiksować.
Mąkę wymieszać z soda, przyprawą, gałką, cynamonem i solą, wsypać do masy miodowej, zmiksować.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 dni do lodówki.
2.Schłodzone ciasto podzielić na 5 części ( około 300 g każda) upiec cienkie placki.
3.Masa:
Do mleka dodać maki, cukier, żółtka, dokładnie roztrzepać, mieszając ugotować budyń, wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzony budyń , na koniec porcjami wlać rum.
4.Galaretki rozpuścić każda osobno w 250 ml wrzątku, odstawić do stężenia. Stężałe pokroić w kostkę, wszystkie razem zmieszać.
5.Masę podzielić na 4 części, wymieszane galaretki również podzielić na 4 równe części.
Do herbaty dodać cukier i rum.
6.Przełożenie ciasta:
Przed przełożeniem dokładnie nasączyć każdy blat ciasta.
Na nasączony blat wyłożyć jedną czwartą część masy, rozsypać jedna czwartą pokrojonych galaretek , przykryć ciastem , delikatnie docisnąć.
Komentarze