Babeczki świąteczne renifery

4.98 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Babeczki świąteczne renifery będą idealnym prezentem świątecznym. Śliczne, czerwononose Rudolfy wywołają uśmiech nie tylko na twarzy dzieci.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na babeczki:
    ◦150 g mąki pszennej tortowej
    ◦1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ◦25 g kakao
    ◦110 g miękkiego masła
    ◦110 g cukru pudru
    ◦2 duże jajka
    ◦110 ml mleka


    Dodatkowo:
    ◦15 okrągłych biszkoptów (małych)
    ◦15 precelków
    ◦cukierki czekoladowe m&m’s/lentilki
    ◦200 g czekolady (deserowa lub mleczna)


Wystaw ocenę:

4.98 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Babeczki Babeczki

Babeczki świąteczne renifery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki świąteczne renifery 1. Wykonanie babeczek:

    W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, w drugiej ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajemy jajka, jedno po drugim, ciągle miksując wsypujemy stopniowo mąką. Jak już składniki dobrze się połączą wlewamy mleko i jeszcze chwilę miksujemy.

    Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.

    Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
  • Babeczki świąteczne renifery 2. Wykonanie polewy czekoladowej:

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy ją aby przestygła i lekko zgęstniała.

    Czekoladę można też rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Należy połamaną czekoladę umieścić w szklanej miseczce i podgrzewać na średniej mocy przez kilkanaście sekund po czym przemieszać i znowu podgrzewać aż czekolada się rozpuści.

    W obu przypadkach należy pamiętać, że zbyt długie podgrzewanie lub zbyt wysoka temperatura sprawi, że czekolada się przypali.
  • Babeczki świąteczne renifery 3. Wykonanie świątecznych reniferów:

    Czekoladą smarujemy babeczki (możemy również je zanurzać w czekoladzie). Z biszkoptów robimy buzie. Dwie pastylki w białym kolorze posmarowane czekoladą przyklejamy tak, aby tworzyły oczy, a czerwona pastylka nos. Z precelków robimy rogi. Ja dodatkowo użyłam cukierków czekoladowych w kształcie ziarenek kawy jako uszu dla naszego renifera.

    Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować