REKLAMA

Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami

wyświetlono: 23948 | dodany do książki kucharskiej: 25 | polecenia: 1

Idealne ciasto na święta, lub inne wyjątkowe okazje. Puszysty, kakaowy biszkopt z dwoma kremami: czekoladowym i chałwowym, a pomiędzy nimi chrupiąca, słodka beza. Polecam :)

opublikowany: 13.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt: 6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju

    krem czekoladowy: 3 jajka
    100 g czekolady mlecznej
    kilka kropel aromatu rumowego
    2 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    200 g masła
    1/2 szkl. cukru

    krem chałwowy: 3 żółtka
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    kilka kropel aromatu rumowego
    200 g chałwy
    200 g masła

    ponadto: 200 g bezików
    do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki mocnej, posłodzonej herbaty z sokiem z cytryny
    100 g czekolady deserowej
Ocena:

(średnia 5 z 147 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku, połączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i razem z olejem dodawać do masy jajecznej. Całość wymieszać i przelać do tortownicy o wym.24/24 cm. Piec ok. 40 w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Oba biszkopty naponczować.
  • 2. Krem czekoladowy: jajka ubić z cukrem (najlepiej na parze), na gęstą, puszystą pianę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, połączyć z kakao i mlekiem, lekko wystudzić. Letnią dodać do wystudzonej masy jajecznej. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać aromat rumowy i zmiksować z masą jajeczno-czekoladową, do powstania gładkiej masy.
  • 3. Krem chałwowy: żółtka połączyć z połową mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać mieszankę z żółtkami. Powstały budyń odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać pokruszoną chałwę, i aromat rumowy wciąż ucierając. Na końcu całość połączyć z ostudzonym budyniem i , dodając go stopniowo małymi porcjami.
  • 4. Przełożenie: dół biszkoptu położyć na paterze. Posmarować kremem czekoladowym. Poukładać bezy (odłożyć kilka do dekoracji), posmarować kremem chałwowym i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować odłożonymi bezami .Ciasto wstawić do lodówki na 3 -4 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!

Porady

dla zaostrzenia smaku, w wersji dla dorosłych do kremów zamiast aromatu dajemy łyżeczkę spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Ciasto czekoladowo - chałwowe z bezami

Niebo w gębie :-)

kategoria: Ciasta ciasto z kremem Desery biszkopty beza krem krem czekoladowy opublikowany: 20.04.2017 | wyświetlono: 7382 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Ciasto czekoladowo-chałwowe z bezami

Kakaowy biszkopt przełożony masą czekoladową i chałwową. Pyszne ciasto tylko dla dorosłych.

kategoria: Ciasta Desery bezy opublikowany: 10.11.2013 | wyświetlono: 10981 Książki kucharskie: 19 | Polecenia: 1
Dodane przez: mamajagody_2010 2018-08-19 22

Kostka chałwowa

Uwaga chałwa uzależnia!

kategoria: Ciasta Desery herbaty opublikowany: 03.02.2015 | wyświetlono: 1002 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE