Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami

  • wyświetlono: 14209 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Idealne ciasto na święta, lub inne wyjątkowe okazje. Puszysty, kakaowy biszkopt z dwoma kremami: czekoladowym i chałwowym, a pomiędzy nimi chrupiąca, słodka beza. Polecam :)

IMG_1607 — kopia
  • 10 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

biszkopt: 6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju

krem czekoladowy: 3 jajka
100 g czekolady mlecznej
kilka kropel aromatu rumowego
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
200 g masła

krem chałwowy: 3 żółtka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
kilka kropel aromatu rumowego
200 g chałwy
200 g masła

ponadto: 200 g bezików
do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki mocnej, posłodzonej herbaty z sokiem z cytryny
100 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami

  • 1. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku, połączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i razem z olejem dodawać do masy jajecznej. Całość wymieszać i przelać do tortownicy o wym.24/24 cm. Piec ok. 40 w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Oba biszkopty naponczować.
  • 2. Krem czekoladowy: jajka ubić z cukrem (najlepiej na parze), na gęstą, puszystą pianę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, połączyć z kakao i mlekiem, lekko wystudzić. Letnią dodać do wystudzonej masy jajecznej. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać aromat rumowy i zmiksować z masą jajeczno-czekoladową, do powstania gładkiej masy.
  • 3. Krem chałwowy: żółtka połączyć z połową mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać mieszankę z żółtkami. Powstały budyń odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać pokruszoną chałwę, i aromat rumowy wciąż ucierając. Na końcu całość połączyć z ostudzonym budyniem i , dodając go stopniowo małymi porcjami.
  • 4. Przełożenie: dół biszkoptu położyć na paterze. Posmarować kremem czekoladowym. Poukładać bezy (odłożyć kilka do dekoracji), posmarować kremem chałwowym i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować odłożonymi bezami .Ciasto wstawić do lodówki na 3 -4 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!

Porady

dla zaostrzenia smaku, w wersji dla dorosłych do kremów zamiast aromatu dajemy łyżeczkę spirytusu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chałwaczekoladaciasto świąteczneboże narodzeniedo kawydo herbatymasa chałwowana imprezęciasto przekładaneciasto warstwoweciasto z kremamimasa czekoladowe

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO Z BEZAMI

Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowo-chałwowym...

Czekoladowo - chałwowy

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto czekoladowo - chałwowe

Placek czekoladowo - chałwowy to...

ciasto z delicjami

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto z delicjami

Proste i bardzo smaczne ciasto...

Delicja z jabłkami

Dodane przez: bietka

Delicja z jabłkami

Pyszne ciacho, które dzięki jabłkom...

Chałwowiec z bezą

Dodane przez: Żanett

Chałwowiec z bezami

Jestem miłośniczką chałwy, więc...

Ciasto z kremem chałwowym

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto z kremem chałwowym

Puszysty biszkopt przekładany kremem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE