Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami

4.84 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Idealne ciasto na święta, lub inne wyjątkowe okazje. Puszysty, kakaowy biszkopt z dwoma kremami: czekoladowym i chałwowym, a pomiędzy nimi chrupiąca, słodka beza. Polecam :)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt: 6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju

    krem czekoladowy: 3 jajka
    100 g czekolady mlecznej
    kilka kropel aromatu rumowego
    2 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    200 g masła
    1/2 szkl. cukru

    krem chałwowy: 3 żółtka
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    kilka kropel aromatu rumowego
    200 g chałwy
    200 g masła

    ponadto: 200 g bezików
    do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki mocnej, posłodzonej herbaty z sokiem z cytryny
    100 g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

4.84 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku, połączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao i razem z olejem dodawać do masy jajecznej. Całość wymieszać i przelać do tortownicy o wym.24/24 cm. Piec ok. 40 w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół. Oba biszkopty naponczować.
  • 2. Krem czekoladowy: jajka ubić z cukrem (najlepiej na parze), na gęstą, puszystą pianę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, połączyć z kakao i mlekiem, lekko wystudzić. Letnią dodać do wystudzonej masy jajecznej. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać aromat rumowy i zmiksować z masą jajeczno-czekoladową, do powstania gładkiej masy.
  • 3. Krem chałwowy: żółtka połączyć z połową mleka i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać mieszankę z żółtkami. Powstały budyń odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać pokruszoną chałwę, i aromat rumowy wciąż ucierając. Na końcu całość połączyć z ostudzonym budyniem i , dodając go stopniowo małymi porcjami.
  • 4. Przełożenie: dół biszkoptu położyć na paterze. Posmarować kremem czekoladowym. Poukładać bezy (odłożyć kilka do dekoracji), posmarować kremem chałwowym i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować odłożonymi bezami .Ciasto wstawić do lodówki na 3 -4 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!

Porady

dla zaostrzenia smaku, w wersji dla dorosłych do kremów zamiast aromatu dajemy łyżeczkę spirytusu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (173 ocen)

ciasto z bezami

To może cię zainteresować