Miodownik z musem brzoskwiniowym

4.93 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonałe ciasto, nie tylko na święta, dla wielbicieli słodkich deserów. Najsmaczniejsze na 2-3 dzień, kiedy placki miodowe zmiękną od kremów, choć zazwyczaj znika szybciej. Polecam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto: (na 2 blaty o wym. 25x30 cm):
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    120 g margaryny
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody

    Krem budyniowo-maślany: 2 budynie śmietankowe z cukrem
    3 szklanki mleka
    200g masła

    mus brzoskwiniowy:1 puszka brzoskwiń (820 g)
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 łyżki soku z cytryny

    ponadto:1 puszka (400g) masy kajmakowej (u mnie kakaowa)
    100 g posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.93 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Miodownik Desery

Miodownik z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać z sodą. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić dno blachy (o wym. 25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub rozwałkować na prostokąt i przenieść na blaszkę z papierem. Piec na złoty kolor około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wystudzić.
  • 2. Mus brzoskwiniowy: brzoskwinie wraz z zalewą zmiksować. Następnie podgrzać, dodać sok z cytryny i suche galaretki. Dokładnie wymieszać, by galaretki się i rozpuściły i zostawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Krem budyniowo-maślany: dwie szklanki mleka zagotować, a w pozostałym dokładnie wymieszać budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Budyń odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać porcjami ostudzony budyń.
  • Miodownik z musem brzoskwiniowym 4. Przełożenie: na dno blaszki wyłożyć pierwszy blat kruchego ciasta, a na to krem budyniowo-maślany. Na wierzchu rozprowadzić tężejący mus brzoskwiniowy i przykryć drugim blatem ciasta. Masę krówkową podgrzać i rozprowadzić na cieście.
  • Miodownik z musem brzoskwiniowym 5. Orzechy drobniej pokruszyć i posypać po wierzchu ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować