REKLAMA

Miodownik z musem brzoskwiniowym

wyświetlono: 2954 | dodany do książki kucharskiej: 22 | polecenia: 1

Doskonałe ciasto, nie tylko na święta, dla wielbicieli słodkich deserów. Najsmaczniejsze na 2-3 dzień, kiedy placki miodowe zmiękną od kremów, choć zazwyczaj znika szybciej. Polecam :)

opublikowany: 04.11.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto: (na 2 blaty o wym. 25x30 cm):
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    120 g margaryny
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody

    Krem budyniowo-maślany: 2 budynie śmietankowe z cukrem
    3 szklanki mleka
    200g masła

    mus brzoskwiniowy:1 puszka brzoskwiń (820 g)
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 łyżki soku z cytryny

    ponadto:1 puszka (400g) masy kajmakowej (u mnie kakaowa)
    100 g posiekanych orzechów włoskich
Ocena:

(średnia 5 z 167 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać z sodą. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić dno blachy (o wym. 25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub rozwałkować na prostokąt i przenieść na blaszkę z papierem. Piec na złoty kolor około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wystudzić.
  • 2. Mus brzoskwiniowy: brzoskwinie wraz z zalewą zmiksować. Następnie podgrzać, dodać sok z cytryny i suche galaretki. Dokładnie wymieszać, by galaretki się i rozpuściły i zostawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Krem budyniowo-maślany: dwie szklanki mleka zagotować, a w pozostałym dokładnie wymieszać budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Budyń odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać porcjami ostudzony budyń.
  • Miodownik z musem brzoskwiniowym 4. Przełożenie: na dno blaszki wyłożyć pierwszy blat kruchego ciasta, a na to krem budyniowo-maślany. Na wierzchu rozprowadzić tężejący mus brzoskwiniowy i przykryć drugim blatem ciasta. Masę krówkową podgrzać i rozprowadzić na cieście.
  • Miodownik z musem brzoskwiniowym 5. Orzechy drobniej pokruszyć i posypać po wierzchu ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE