Miodownik z musem brzoskwiniowym

  • wyświetlono: 1917 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 1

Doskonałe ciasto, nie tylko na święta, dla wielbicieli słodkich deserów. Najsmaczniejsze na 2-3 dzień, kiedy placki miodowe zmiękną od kremów, choć zazwyczaj znika szybciej. Polecam :)

IMG_1607 — kopia
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto: (na 2 blaty o wym. 25x30 cm):
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
120 g margaryny
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody

Krem budyniowo-maślany: 2 budynie śmietankowe z cukrem
3 szklanki mleka
200g masła

mus brzoskwiniowy:1 puszka brzoskwiń (820 g)
2 galaretki brzoskwiniowe
2 łyżki soku z cytryny

ponadto:1 puszka (400g) masy kajmakowej (u mnie kakaowa)
100 g posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik z musem brzoskwiniowym

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać z sodą. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić dno blachy (o wym. 25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub rozwałkować na prostokąt i przenieść na blaszkę z papierem. Piec na złoty kolor około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wystudzić.
  • 2. Mus brzoskwiniowy: brzoskwinie wraz z zalewą zmiksować. Następnie podgrzać, dodać sok z cytryny i suche galaretki. Dokładnie wymieszać, by galaretki się i rozpuściły i zostawić do lekkiego stężenia.
  • 3. Krem budyniowo-maślany: dwie szklanki mleka zagotować, a w pozostałym dokładnie wymieszać budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Budyń odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać porcjami ostudzony budyń.
  • Miodownik z musem brzoskwiniowym4. Przełożenie: na dno blaszki wyłożyć pierwszy blat kruchego ciasta, a na to krem budyniowo-maślany. Na wierzchu rozprowadzić tężejący mus brzoskwiniowy i przykryć drugim blatem ciasta. Masę krówkową podgrzać i rozprowadzić na cieście.
  • Miodownik z musem brzoskwiniowym5. Orzechy drobniej pokruszyć i posypać po wierzchu ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto świątecznemiódboże narodzeniedo kawydo herbatyMiodownikkrem maślano-budyniowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Trzy życzenia - ciasto jogurtowo-śmietanowe

Dodane przez: ewaeu

Trzy życzenia - ciasto jogurtowo-śmietanowe...

Lekkie ciasto bez pieczenia. Pianka...

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną

Pyszny,lekki i słodki,wymyślony...

Jogurtowe ciasto z musem brzoskwiniowym- łatwe, szybkie i tanie

Dodane przez: AnkaFiranka

Jogurtowe ciasto z musem brzoskwiniowym-...

Ciasto jogurtowe wzbogaciłam o...

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

Dodane przez: KatarzynaJ

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

Po prostu niebo w gębie. Ciasto...

ROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM BRZOSKWINIOWYM

Dodane przez: paulette17

ROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM...

Delikatny mus czekoladowo nugatowy...

Kajmakowy miodownik z orzechami

Dodane przez: Mniam1

Kajmakowy miodownik z orzechami

Miodowe blaty kruchego ciasta przełożone...