Doskonałe ciasto, nie tylko na święta, dla wielbicieli słodkich deserów. Najsmaczniejsze na 2-3 dzień, kiedy placki miodowe zmiękną od kremów, choć zazwyczaj znika szybciej. Polecam :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto: (na 2 blaty o wym. 25x30 cm):
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
120 g margaryny
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
Miodownik z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiać z sodą. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę, cukier i miód. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą częścią ciasta wylepić dno blachy (o wym. 25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, lub rozwałkować na prostokąt i przenieść na blaszkę z papierem. Piec na złoty kolor około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wystudzić.
2.Mus brzoskwiniowy: brzoskwinie wraz z zalewą zmiksować. Następnie podgrzać, dodać sok z cytryny i suche galaretki. Dokładnie wymieszać, by galaretki się i rozpuściły i zostawić do lekkiego stężenia.
3.Krem budyniowo-maślany: dwie szklanki mleka zagotować, a w pozostałym dokładnie wymieszać budyń. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszać. Budyń odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać porcjami ostudzony budyń.
4.Przełożenie: na dno blaszki wyłożyć pierwszy blat kruchego ciasta, a na to krem budyniowo-maślany. Na wierzchu rozprowadzić tężejący mus brzoskwiniowy i przykryć drugim blatem ciasta. Masę krówkową podgrzać i rozprowadzić na cieście.
5.Orzechy drobniej pokruszyć i posypać po wierzchu ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego!
Komentarze