Przepisy na szarlotkę

Szarlotka

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast w Polsce. Nic dziwnego - w końcu nasz kraj słynie z pysznych jabłek, a to właśnie one są podstawą najlepszej szarlotki.

Liczba przepisów: 1303

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Szarlotka z żurawiną

Szarlotka - rodzaje

Szarlotka, choć znana pod jedną nazwą, może mieć wiele twarzy. Niektórzy uwielbiają klasyczną wersję, na którą składają się kruche ciasto, jabłka i kruszonka. Jednak wielu zwolenników mają również nieco bardziej oryginalne przepisy. Jedną z popularniejszych jest szarlotka z bezą. Lekka chmurka z białek idealnie komponuje się z jabłkami i kruchym ciastem. Inną opcją jest szarlotka z budyniem, którego warstwa położna jest między jabłkami, a kruszonką i powinna być dobrze stężała. Najlepszy do szarlotki jest budyń waniliowy. Kruche ciasto, jabłka, cynamon i wanilia to kompozycja doskonała. Równie pyszna i prosta do zrobienia jest szarlotka sypana. Jej nazwa pochodzi od tego, że składniki są dosłownie sypane warstwami do formy. Taka szarlotka to świetne rozwiązanie dla zabieganych, którzy nie mają czasu na tradycyjne wypieki. Szarlotkę można robić na wiele sposobów. Dopuszczalne jest użycie do niej jabłek pokrojonych w kostkę, startych na tarce, a także musu jabłkowego.

Najlepsze przepisy na szarlotkę

Szarlotka z kruszonką to dla ciebie jedyna słuszna opcja? Spróbuj innych wersji tego popularnego wypieku, które niekoniecznie muszą być zrobione z kruchego ciasta. Najpopularniejszą z nich jest oczywiście szarlotka królewska. Składa się ona z trzech warstw. Pierwsza z nich to biszkopt, następna - stężały mus jabłkowy, a ostatnia - również odpowiednio usztywniona bita śmietana. Przepisy na szarlotkę są modyfikowane na różne sposoby. Obecnie coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia glutenu, głównie z powodów zdrowotnych. Jednak czy oznacza to, że mają zrezygnować także z jedzenia pysznej szarlotki? Oczywiście, że nie. Można zrobić ciasto, w którym mąka pszenna zastąpiona jest mąkami bezglutenowymi. Wszystkie pozostałe składniki pozostają niezmienne, a szarlotka nie traci swojego smaku. W tej wersji można zrobić szarlotkę z pianką, kruszonką, czy bezglutenowym budyniem.

Co można dodać do szarlotki?

Prosta szarlotka na kruchym cieście wcale nie musi być nudna. Można wzbogacać ją ulubionymi dodatkami i za każdym razem przygotowywać inaczej. Najpopularniejszym i uwielbianym przez wielu dodatkiem do szarlotki jest cynamon. Świetnie komponuje się on z jabłkami i nadaje ciastu aromatu. Zamiast cynamonu można stworzyć kompozycję przypraw lub kupić gotową. Mogą się w niej znaleźć goździki, imbir, kardamon, wanilia i skórka z cytryny lub pomarańczy. Tak doprawiona szarlotka będzie idealnym jesiennym ciastem. Kolejnym dodatkiem jest kisiel, który dosypuje się do piany z białek, tworząc smaczną owocową piankę. Szarlotkę można wzbogacić również innymi owocami. Właśnie tym różni się ona od jabłecznika, że dopuszcza dodanie innych owoców niż jabłka. W szarlotce wraz z jabłkami mogą znaleźć się np. gruszki czy brzoskwinie.

Z czym podawać szarlotkę?

Szarlotka to deser, który smakuje świetnie solo, ale istnieje mnóstwo dodatków, jeszcze bardziej wzbogacających smak ciasta. Najpopularniejszym są oczywiście lody. Podawana na ciepło szarlotka z gałkami lodów waniliowych to idealne połączenie. Wanilia świetnie pasuje do szarlotki. Dlatego bardzo dobrym dodatkiem do ciasta będzie krem angielski, czyli płynny sos waniliowy. Do jabłek pasują także inne owoce, np. wiśnie lub maliny, z których można przyrządzić lekko kwaśny sos, idealnie przełamujący słodycz szarlotki. Świetnym dodatkiem do szarlotki będzie biała czekolada. Można podać ją w formie słodkiego musu lub sosu. Wielbiciele słodkości mogą zaserwować szarlotkę z bitą śmietaną. To pyszne, słodkie, ale i bardzo kaloryczne połączenie.

Szarlotka to idealne ciasto na jesienne popołudnia przy kawie, choć oczywiście można serwować ją przez cały rok. Jest smaczna, aromatyczna i świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Ponadto każdy znajdzie szarlotkę najlepszą dla siebie, dzięki bogactwu wersji i sposobów podania.

To może cię zainteresować